​Jak szybko rozmrozić mięso z kurczaka? Oto kilka sposobów

Zapomnieliście wyciągnąć kurczaka z zamrażalnika? Na szczęście istnieją sposoby, żeby szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso, bez obaw o ewentualne zatrucie, które może się pojawić, jeśli nie zachowamy zasad bezpieczeństwa przy rozmrażaniu.

Mięso z kurczaka nie powinno być rozmrażane w ciepłej ani gorącej wodzie
Mięso z kurczaka nie powinno być rozmrażane w ciepłej ani gorącej wodzie123RF/PICSEL

Rozmrażanie kurczaka, jak i innego surowego mięsa, jest bardzo ważne - jeśli zrobimy to niewłaściwie, ryzykujemy poważnym zatruciem. Nieodpowiednie rozmrażanie kurczaka naraża nas na zakażenie drobnoustrojami, przede wszystkim bakteriami Salmonella Staphylococcus, Campylobacter Listeria, E. Coli czy Yersinia enterocolitica, co wiąże się z przykrymi dolegliwościami: wymiotami, biegunką i bólem brzucha.

Okazuje się, że nie każdy sposób rozmrażania jest bezpieczny dla zdrowia - niestety, często nie zdajemy sobie z tego sprawy i popełniamy poważnie błędy. Nieraz wyciągamy kurczaka z zamrażalnika wieczorem i zostawiamy go w temperaturze pokojowej na całą noc.

Tymczasem, jeśli kurczak będzie w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny, zaczynają się w nim szybko mnożyć bakterie, na które nie pomogą wysokie temperatury - to m. in. toksyna gronkowca, której nie niszczy gotowanie czy pieczenie nawet przez 30 minut.

Jak bezpiecznie rozmrozić kurczaka? Skorzystaj z tych porad.

Rozmrażanie kurczaka w wodzie. Pamiętaj o dwóch zasadach

Szybkie rozmrożenie mięsa z kurczaka na szczęście jest możliwe. Wystarczy tylko włożyć kurczaka do pojemnika z zimną wodą. Trzeba zmieniać ją co ok. pół godziny. Jeśli mamy pół kilograma zamrożonego mięsa, cały proces powinien zająć ok. dwie godziny.

Ważne tylko, by była to zimna woda - rozmrażanie w ciepłej wodzie grozi namnażaniem bakterii, poza tym mięso może przybrać nieprzyjemny zapach. O tym przypomina także amerykańska agencja rządowa USDA: "Łatwo psujące się mięso nigdy nie powinno być wystawiane na blat, wkładane do odmrożenia do gorącej wody i trzymane w temperaturze pokojowej przez ponad dwie godziny".

Dzięki mrożeniu mięso zachowa świeżość nawet przez kilka miesięcy
Dzięki mrożeniu mięso zachowa świeżość nawet przez kilka miesięcy123RF/PICSEL

Najlepiej rozmrażać mięso w szczelnie zamkniętym foliowym woreczku (np. strunowym), aby nie miało kontaktu z wodą - dzięki temu minimalizujemy ryzyko przedostania się bakterii.

Należy także pamiętać o tym, by trzymać mięso w całości zanurzone w wodzie. W przeciwnym razie, może nam się nie rozmrozić równomiernie.

Rozmrażanie kurczaka w mikrofali i piekarniku

Rozmrażanie kurczaka może być jeszcze szybsze w mikrofalówce lub w piekarniku. Jeśli chcemy to zrobić w mikrofali, należy sprawdzić, czy ma ona funkcję rozmrażania ("defrost"), następnie pozbyć się piankowej tacki i wszelkich foliowych czy plastikowych osłonek, włożyć mięso do odpowiedniego naczynia i ustawić wybrany program. Jeśli użyjemy standardowego trybu, mięso ugotuje się z wierzchu, a w środku będzie wciąż zamarznięte.

W piekarniku proces rozmrażania mięsa z kurczaka trwa dłużej niż w mikrofali (ok. pół godziny) i jest bardziej skomplikowany. Trzeba skorzystać z wentylatora i trzymać mięso w niskiej temperaturze, ok. 50-75 stopni, a także co jakiś czas je obrócić.

Rozmrażanie kurczaka w lodówce. Ta metoda jest najbezpieczniejsza

Jak rozmrozić kurczaka, by mieć pewność, że nam nie zaszkodzi? Najlepiej włożyć go do miski i rozmrażać w lodówce, np. przez całą noc. Niestety, jest to bardzo czasochłonna metoda. Może zająć kilkanaście godzin, a nawet dobę, jeśli mamy wyjątkowo duży kawałek mięsa.

Zaletą jest jednak to, że mięso będzie rozmrożone równomiernie, co nie zawsze udaje się przy rozmrażaniu w mikrofalówce czy piekarniku.

Nieprawidłowe rozmrażanie mięsa może skutkować co najmniej "sensacjami" żołądkowymi
Nieprawidłowe rozmrażanie mięsa może skutkować co najmniej "sensacjami" żołądkowymi123RF/PICSEL

Jak rozmrozić kurczaka? Możesz z tego zrezygnować!

Przyzwyczailiśmy się, że rozmrażanie mięsa jest konieczne przed dalszą obróbką cieplną. Ale wcale nie musi tak być! Możemy korzystać z nierozmrożonego mięsa bez obaw o zdrowie. Należy tylko pamiętać, że czas gotowania wydłuży się o około połowę - przykładowo zamiast piec mięso przez 40 minut, piecz je przez godzinę. Ustaw także niższą temperaturę - dzięki temu unikniesz sytuacji, gdy wierzch i boki są przypalone, a środek surowy i nadal zamrożony.

Jeśli jednak decydujesz się na rozmrażanie kurczaka, pamiętaj, by nie zamrażać go ponownie. Grozi to namnażaniem się niebezpiecznych drobnoustrojów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas