Danie główne z deserem. Śledzie w posypce piernikowej polecają się na wigilijny stół

Smakiem śledzi możemy rozkoszować się przez cały rok, jednak to właśnie w porze świątecznej smakują zdecydowanie najlepiej. Na ogół serwowane są w wersji wytrawnej, jednak ciekawym odstępstwem od tradycji będzie umieszczenie ich na półmisku w towarzystwie posypki ze słodkawo-korzennych pierników. Jak szybko przygotować ten przysmak na kilka dni przed Wigilią? Podpowiadamy.

Śledzie na ogół serwowane są w wersji wytrawnej
Śledzie na ogół serwowane są w wersji wytrawnej 123RF/PICSEL

Kiedy przygotować śledzie na święta?

Nie zawsze daje się całkowicie uniknąć przedświątecznego rozgardiaszu. Jak połączyć ze sobą przedświąteczne porządki, zakupy i gotowanie, by całkowicie nie zwariować? Podstawą jest dobry plan i rozłożenie obowiązków na kilka dni. Punktem programu, który możemy odhaczyć jeszcze przed Wigilią, jest przygotowanie wybornych śledzi.

Domowe śledzie możemy zamarynować w oleju i schować do lodówki nawet na 2-3 tygodnie przed uroczystą kolacją. Jeśli jednak przegapiliśmy ten moment, a do Wigilii został już kilka dni, zajmijmy się śledziami na 2-3 dni przed przyjazdem gości. W ten sposób danie zyska czas na to, by wszystkie smaki dokładnie się przegryzły, a aromat stał się bardziej intensywny.

Śledzie z piernikiem - lista zakupów

Korzenna posypka z pierników doskonale współgra ze śledziami
Korzenna posypka z pierników doskonale współgra ze śledziami123RF/PICSEL

Połączenie śledzi z korzennymi piernikami może wydawać się nieco szalone, jednak smak przekonuje nawet sceptyków. Co ciekawe, w tradycyjnej kuchni polskiej pierniki stanowią podstawę do szarego sosu, który doskonale komponuje się ze słonymi rybami. W każdym kęsie wyczujemy słodko-ostro-słone nuty, stanowiące doskonałą alternatywę dla serwowanych co roku potraw wigilijnych.

Składniki:

  • 4-5 solonych płatów śledziowych,
  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • 4 goździki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren pieprzu,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 łyżka tartego lub suszonego imbiru,
  • 125 g wysuszonego piernika lub pierników katarzynek bez lukru, polewy lub nadzienia,
  • 125 g drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 płaskie łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • ½ łyżki tartego imbiru.

Korzenne śledzie wigilijne - przepis

  1. Filety śledziowe wkładamy do miski, zalewamy lodowatą wodą i moczymy przez kilka godzin. W międzyczasie 2-3 razy wymieniamy wodę na nową.
  2. Do garnka wlewamy olej, dodajemy goździki, liście laurowe, pieprz, laskę cynamonu oraz starty imbir i całość podgrzewamy. Po 3-5 minutach zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
  3. Odsączone śledzie kroimy na 1-2 cm kawałki, wkładamy do czystego słoika i zalewamy przestudzoną miksturą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu przechodzimy do przygotowania posypki. Piernik trzemy na tarce lub miksujemy na drobny proszek i wsypujemy do miski.
  5. Do rozdrobnionych pierników dodajemy orzechy, podgrzany miód, ocet balsamiczny oraz imbir i dokładnie mieszamy.
  6. Wyciągnięte z lodówki śledzie odsączamy z zalewy i mieszamy z masą piernikową. Gotowy przysmak podajemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Śledzie w occiePolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas