Danie główne z deserem. Śledzie w posypce piernikowej polecają się na wigilijny stół

Śledzie na ogół serwowane są w wersji wytrawnej
Śledzie na ogół serwowane są w wersji wytrawnej 123RF/PICSEL

Kiedy przygotować śledzie na święta?

Zobacz również:

    Śledzie z piernikiem - lista zakupów

    Korzenna posypka z pierników doskonale współgra ze śledziami
    Korzenna posypka z pierników doskonale współgra ze śledziami123RF/PICSEL
    • 4-5 solonych płatów śledziowych,
    • 250 ml oleju rzepakowego,
    • 4 goździki,
    • 2 liście laurowe,
    • 4-5 ziaren pieprzu,
    • 1 laska cynamonu,
    • 1 łyżka tartego lub suszonego imbiru,
    • 125 g wysuszonego piernika lub pierników katarzynek bez lukru, polewy lub nadzienia,
    • 125 g drobno posiekanych orzechów włoskich,
    • 2 płaskie łyżeczki miodu,
    • 2 łyżki octu balsamicznego,
    • ½ łyżki tartego imbiru.

    Korzenne śledzie wigilijne - przepis

    1. Filety śledziowe wkładamy do miski, zalewamy lodowatą wodą i moczymy przez kilka godzin. W międzyczasie 2-3 razy wymieniamy wodę na nową.
    2. Do garnka wlewamy olej, dodajemy goździki, liście laurowe, pieprz, laskę cynamonu oraz starty imbir i całość podgrzewamy. Po 3-5 minutach zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
    3. Odsączone śledzie kroimy na 1-2 cm kawałki, wkładamy do czystego słoika i zalewamy przestudzoną miksturą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
    4. Po upływie wyznaczonego czasu przechodzimy do przygotowania posypki. Piernik trzemy na tarce lub miksujemy na drobny proszek i wsypujemy do miski.
    5. Do rozdrobnionych pierników dodajemy orzechy, podgrzany miód, ocet balsamiczny oraz imbir i dokładnie mieszamy.
    6. Wyciągnięte z lodówki śledzie odsączamy z zalewy i mieszamy z masą piernikową. Gotowy przysmak podajemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Śledzie w occiePolsatPolsat