Danie główne z deserem. Śledzie w posypce piernikowej polecają się na wigilijny stół
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Smakiem śledzi możemy rozkoszować się przez cały rok, jednak to właśnie w porze świątecznej smakują zdecydowanie najlepiej. Na ogół serwowane są w wersji wytrawnej, jednak ciekawym odstępstwem od tradycji będzie umieszczenie ich na półmisku w towarzystwie posypki ze słodkawo-korzennych pierników. Jak szybko przygotować ten przysmak na kilka dni przed Wigilią? Podpowiadamy.
Spis treści:
Kiedy przygotować śledzie na święta?
Nie zawsze daje się całkowicie uniknąć przedświątecznego rozgardiaszu. Jak połączyć ze sobą przedświąteczne porządki, zakupy i gotowanie, by całkowicie nie zwariować? Podstawą jest dobry plan i rozłożenie obowiązków na kilka dni. Punktem programu, który możemy odhaczyć jeszcze przed Wigilią, jest przygotowanie wybornych śledzi.
Domowe śledzie możemy zamarynować w oleju i schować do lodówki nawet na 2-3 tygodnie przed uroczystą kolacją. Jeśli jednak przegapiliśmy ten moment, a do Wigilii został już kilka dni, zajmijmy się śledziami na 2-3 dni przed przyjazdem gości. W ten sposób danie zyska czas na to, by wszystkie smaki dokładnie się przegryzły, a aromat stał się bardziej intensywny.
Sprawdź: Śledź w oleju z przyprawami
Śledzie z piernikiem - lista zakupów
Połączenie śledzi z korzennymi piernikami może wydawać się nieco szalone, jednak smak przekonuje nawet sceptyków. Co ciekawe, w tradycyjnej kuchni polskiej pierniki stanowią podstawę do szarego sosu, który doskonale komponuje się ze słonymi rybami. W każdym kęsie wyczujemy słodko-ostro-słone nuty, stanowiące doskonałą alternatywę dla serwowanych co roku potraw wigilijnych.
Składniki:
- 4-5 solonych płatów śledziowych,
- 250 ml oleju rzepakowego,
- 4 goździki,
- 2 liście laurowe,
- 4-5 ziaren pieprzu,
- 1 laska cynamonu,
- 1 łyżka tartego lub suszonego imbiru,
- 125 g wysuszonego piernika lub pierników katarzynek bez lukru, polewy lub nadzienia,
- 125 g drobno posiekanych orzechów włoskich,
- 2 płaskie łyżeczki miodu,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- ½ łyżki tartego imbiru.
Sprawdź: Śledź z cebulką
Korzenne śledzie wigilijne - przepis
- Filety śledziowe wkładamy do miski, zalewamy lodowatą wodą i moczymy przez kilka godzin. W międzyczasie 2-3 razy wymieniamy wodę na nową.
- Do garnka wlewamy olej, dodajemy goździki, liście laurowe, pieprz, laskę cynamonu oraz starty imbir i całość podgrzewamy. Po 3-5 minutach zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
- Odsączone śledzie kroimy na 1-2 cm kawałki, wkładamy do czystego słoika i zalewamy przestudzoną miksturą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
- Po upływie wyznaczonego czasu przechodzimy do przygotowania posypki. Piernik trzemy na tarce lub miksujemy na drobny proszek i wsypujemy do miski.
- Do rozdrobnionych pierników dodajemy orzechy, podgrzany miód, ocet balsamiczny oraz imbir i dokładnie mieszamy.
- Wyciągnięte z lodówki śledzie odsączamy z zalewy i mieszamy z masą piernikową. Gotowy przysmak podajemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Sprawdź również: