Dla milionów Polaków to smak dzieciństwa. Czy warto po nią sięgać?

W PRL-u była niezwykle popularna i często jadana, dlatego dziś wielu osobom kojarzy się z tzw. smakiem dzieciństwa. Chałwa, bo o niej właśnie mowa, to słodki wyrób cukierniczy o charakterystycznej konsystencji i smaku. Co ciekawe – w zależności z jakiego rejonu świata pochodzi, jej smak może się różnić.

Chałwa to bardzo popularny na całym świecie wyrób cukierniczy
Chałwa to bardzo popularny na całym świecie wyrób cukierniczy123RF/PICSEL

Z czego robi się chałwę?

Nie wiadomo, gdzie dokładnie powstała chałwa, ale szacuje się, że była to Turcja lub Indie. Chałwa powstaje najczęściej z karmelu i miazgi nasion oleistych, takich jak np. sezam.

Chałwa turecka występuje najczęściej w postaci chałwy pistacjowej, waniliowej i czekoladowej. Grecka wyrabiana jest ze skrobi kukurydzianej, a ukraińska bazuje na nasionach słonecznika, maku lub orzechach i dodaje się do niej olejki aromatyczne oraz bakalie.

Z kolei chałwa indyjska bardzo często zawiera tartą marchewkę gotowaną w mleku. Na południu Azji preferuje się chałwę z dodatkiem kaszy manny, a w Hiszpanii robi się ją z białek jaj.

Proces przygotowania chałwy zazwyczaj rozpoczyna się od oczyszczenia, suszenia i prażenia nasion sezamu. Kolejny etap polega na zmiażdżeniu nasion. Tak powstałą masę miesza się z innymi dodatkami.

Chałwa to bardzo słodka przekąska
Chałwa to bardzo słodka przekąska123RF/PICSEL

Czy chałwa jest kaloryczna?

Chałwa jest bardzo słodką przekąską, zawierającą dużo cukru. W 100 gramach chałwy może znajdować się nawet 550 kalorii. Rzecz jasna, w zależności od tego, z jakich składników chałwa została wykonana, może posiadać mniej lub więcej wartości odżywczych.

Chałwa wykonana z dobrych składników i wysokojakościowych, może być źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na kondycję organizmu. Ponadto w chałwie dobrej jakości znajdziemy m.in.:

  • żelazo,
  • fosfor,
  • magnez,
  • sód,
  • wapń.
BIO GotowanieINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas