Dla milionów Polaków to smak dzieciństwa. Czy warto po nią sięgać?
W PRL-u była niezwykle popularna i często jadana, dlatego dziś wielu osobom kojarzy się z tzw. smakiem dzieciństwa. Chałwa, bo o niej właśnie mowa, to słodki wyrób cukierniczy o charakterystycznej konsystencji i smaku. Co ciekawe – w zależności z jakiego rejonu świata pochodzi, jej smak może się różnić.
Z czego robi się chałwę?
Nie wiadomo, gdzie dokładnie powstała chałwa, ale szacuje się, że była to Turcja lub Indie. Chałwa powstaje najczęściej z karmelu i miazgi nasion oleistych, takich jak np. sezam.
Chałwa turecka występuje najczęściej w postaci chałwy pistacjowej, waniliowej i czekoladowej. Grecka wyrabiana jest ze skrobi kukurydzianej, a ukraińska bazuje na nasionach słonecznika, maku lub orzechach i dodaje się do niej olejki aromatyczne oraz bakalie.
Z kolei chałwa indyjska bardzo często zawiera tartą marchewkę gotowaną w mleku. Na południu Azji preferuje się chałwę z dodatkiem kaszy manny, a w Hiszpanii robi się ją z białek jaj.
Proces przygotowania chałwy zazwyczaj rozpoczyna się od oczyszczenia, suszenia i prażenia nasion sezamu. Kolejny etap polega na zmiażdżeniu nasion. Tak powstałą masę miesza się z innymi dodatkami.
Czytaj także: Jak zrobić domową chałwę?
Czy chałwa jest kaloryczna?
Chałwa jest bardzo słodką przekąską, zawierającą dużo cukru. W 100 gramach chałwy może znajdować się nawet 550 kalorii. Rzecz jasna, w zależności od tego, z jakich składników chałwa została wykonana, może posiadać mniej lub więcej wartości odżywczych.
Chałwa wykonana z dobrych składników i wysokojakościowych, może być źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na kondycję organizmu. Ponadto w chałwie dobrej jakości znajdziemy m.in.:
- żelazo,
- fosfor,
- magnez,
- sód,
- wapń.