Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?

Kasza pęczak jest jednym z rodzajów kaszy jęczmiennej, która - niestety - wciąż rzadko bywa na naszych stołach. Wiele tracimy, bo to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych. Poza tym, doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Dlaczego warto jeść ją regularnie? Odpowiadamy.

article cover
©123RF/PICSEL

Co warto wiedzieć o kaszy pęczak?

©123RF/PICSEL

Zacznijmy od podstawowych informacji o kaszy pęczak. Jest to jeden z rodzajów kaszy jęczmiennej, którą - jak sama nazwa wskazuje - pozyskujemy z ziaren jęczmienia. Oprócz pęczaka wyróżniamy również kaszę łamaną i perłową. Najbogatszą pod względem zawartości minerałów i witamin jest kasza pęczak. Ale przejdźmy do konkretów: jakie witaminy i jakie minerały?

Co wartościowego znajdziemy w kaszy pęczak?

©123RF/PICSEL

Kasza pęczak jest bogatym źródłem węglowodanów, a także rozpuszczalnego błonnika, który doskonale wpływa na nasz układ trawienny. Ponadto, znajdziemy w niej witaminy z grupy B, a także witaminę E oraz K. Pęczak zawiera również magnez, fosfor, cynk, selen, mangan oraz miedź. A jak wpływa jedzenie kaszy pęczak na nasze zdrowie? Już tłumaczę.

Właściwości kaszy pęczak

Kasza pęczak to świetny produkt dla osób, które dbają o swoją sylwetkę oraz o dobre funkcjonowanie układu pokarmowego. To wszystko za sprawą sporej ilości błonnika, który przyspiesza przemianę materii i wspomaga spalanie tłuszczu. Ponadto, błonnik zapobiega dokuczliwym dolegliwościom, na przykład wzdęciom lub zaparciom. Regularnie jedzona kasza pęczak wzmacnia żołądek, trzustkę, śledzionę oraz jelita. Ponadto, może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Z kolei dzięki zawartości witaminy K kasza pęczak wpływa pozytywnie na układ krwionośny. Witamina K może również zmniejszyć ryzyko powstania żylaków, krwiaków oraz zakrzepów. To jeszcze nie wszystko. Dzięki witaminie B kasza pęczak wpływa pozytywnie na układ nerwowy. Powinny ją również jeść młode matki, ponieważ wspomaga laktację. Kasza pęczak wykazuje również działanie przeciwwirusowe, a za sprawą obecności witaminy PP pozytywnie wpływa na wygląd skóry. Jak widać, kasza pęczak ma wiele zalet. Poza właściwościami prozdrowotnymi świetnie sprawdza się również w kuchni, ale o tym za chwilę.

Kasza pęczak w kulinariach

©123RF/PICSEL

Jak wykorzystać kaszę pęczak w kuchni? Nadaje się jako dodatek do dań mięsnych, zup, gulaszów, etc. Sprawdzi się również jako farsz do gołąbków czy zapiekanych warzyw (na przykład papryk). Może być również składnikiem zapiekanek. Z kaszy pęczak możemy przygotować również danie przypominające risotto, tylko, że z kaszą. Ten rodzaj kaszy sprawdzi się również w sałatkach.

Wspomnę jeszcze o sposobie gotowania kaszy pęczak. Wystarczy zalać torebkę wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.

Warto wiedzieć

Mimo że kasza pęczak jest bardzo zdrowa, nie każdy powinien ją spożywać. Niestety, osoby uczulone na gluten i chore na celiakię nie mogą włączyć jej do swojej diety, ponieważ to produkt zawierający gluten.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas