Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem? Mało kto zna jej prawdziwą rolę
Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem? Spełnia w nim więcej niż jedną funkcję? Czy jest szkodliwa, jeśli przypadkowo wpadnie do miski podczas przygotowywania potrawy albo na patelnię podczas smażenia? Wyjaśniamy wszelkie wątpliwości.
Wkładka w opakowaniu z mięsem: Co to jest?
Spotkasz je w opakowaniach z rybami, drobiem, podrobami i surowym mięsem. Najczęściej mają biały kolor i wykonane są z chłonnego materiału. Wkładki w opakowaniu z mięsem fachowo nazywane są — podkładkami absorpcyjnymi, co nawiązuje do ich podstawowej funkcji. Jednak wkładki te pełnią jeszcze kilka innych ról, o których warto wiedzieć.
Zobacz również: Jak rozpoznać mięso dobrej jakości?
Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem?
Podkładka absorpcyjna pełni trzy podstawowe funkcje w opakowaniu z mięsem:
- wchłania krew i wilgoć, dzięki czemu mięso dłużej jest przydatne do spożycia,
Zobacz również: Uszka z mięsem Babci Stefci
Podkładka absorpcyjna: Czy może być niebezpieczna?
Z czego zrobiona jest wkładka w opakowaniu z mięsem? Większość tego typu produktów wytwarza się z żelu krzemionkowego lub celulozy i powleka polietylenem. Jeśli przypadkowo podkładka absorpcyjna wpadnie nam do miski, w której przygotowujemy kotlety mielone czy inną potrawę, nie musimy się martwić — nie stanowi ona zagrożenia dla naszego zdrowia.
Gorzej, jeśli taka wkładka trafi na patelnię. Ten rodzaj tworzywa nie jest przeznaczony do podgrzewania, może więc uwalniać związku, które nie są dobre dla naszego zdrowia. Oczywiście, jeśli jest to sytuacja jednorazowa, podgrzana podkładka absorpcyjna nam nie zaszkodzi. Wyjątkiem jest sytuacja, w której nie usuniemy jej na czas i plastik ulegnie stopieniu — takie mięso nadaje się do wyrzucenia.
Zobacz również: "Surowy wyrób mięsny”, czyli fakty i mity o mięsie drobiowym