Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem? Mało kto zna jej prawdziwą rolę

Wkłada w opakowaniu z mięsem — do czego służy?
Wkłada w opakowaniu z mięsem — do czego służy? 123RF/PICSEL

Wkładka w opakowaniu z mięsem: Co to jest?

Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem?

  • wchłania krew i wilgoć, dzięki czemu mięso dłużej jest przydatne do spożycia,
  • dzięki temu, że wkładka w opakowaniu z mięsem wchłania wilgoć, drobnoustroje w mniejszym stopniu rozwijają się na mięsie — ma zatem pełnić funkcję antybakteryjną, 
  • badania pokazują, że podczas kupowania mięsa klienci w dużej mierze zwracają uwagę na jego estetykę — dzięki podkładce absorpcyjnej surowe mięsa wydają się nam apetyczniejsze, bo nie są utaplane w wodzie i krwi. 
Podkładka absorpcyjna ma między innymi sprawiać, że surowe mięso będzie lepiej się prezentowało
Podkładka absorpcyjna ma między innymi sprawiać, że surowe mięso będzie lepiej się prezentowało123RF/PICSEL

Podkładka absorpcyjna: Czy może być niebezpieczna?

Zobacz również:

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 29: Katarzyna Dowbor i Agnieszka DygantKatarzyna ZdanowiczINTERIA.PL