Doda kawie orientalnego smaku i przyspieszy metabolizm. Spróbuj, a nie pożałujesz

Dodatki do kawy są naprawdę różne - cukier, śmietanka, mleka roślinne, syropy. Jednak warto sięgnąć także po... gałkę muszkatołową. Ta orientalna przyprawa podkręci smak napoju, ale to nie wszystko. Jakie korzyści płyną z picia kawy z tą przyprawą?

Gałka muszkatołowa to ciekawa, orientalna przyprawa
Gałka muszkatołowa to ciekawa, orientalna przyprawa123RF/PICSEL

Orientalny smak i wszechstronne właściwości. Skąd wzięła się gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa to tak naprawdę wysuszone nasienie muszkatołowca korzennego, który jest wiecznie zielonym drzewem. Rośnie on głównie w regionach tropikalnych, a ojczyzną samej przyprawy przyprawy jest Indonezja.

W czasach średniowiecza gałka muszkatołowa była towarem tak cennym, że stała się powodem sporów i kolonialnych podbojów. Dziś jej uprawy znajdziemy także na Karaibach, w Indiach, Malezji i na Sri Lance.

Gałka muszkatołowa ma wyjątkowy, intensywny smak. Przede wszystkim odczujemy korzenne nuty, ale także wyczujemy pikantne smaki. Jest to przyprawa opisywana jako taka, o bogatym profilu smakowym, która doskonale balansuje pomiędzy subtelną słodyczą a wyrazistym, lekko ostrym charakterem.

Świetnie komponuje się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. W deserach podkreśla głębię słodkości, a w daniach wytrawnych dodaje wyrazistości i delikatnej pikanterii.

Nie tylko jej smak jest tu walorem, ale także to, co kryje w sobie ta przyprawa.

Jak działa na organizm gałka muszkatołowa? Wyjątkowa przyprawa

Gałka muszkatołowa idealnie rozgrzewa i pomoże podkręcić metabolizm
Gałka muszkatołowa idealnie rozgrzewa i pomoże podkręcić metabolizm123RF/PICSEL

Przyprawa ta znana jest nie tylko z walorów kulinarnych, ale także z działania prozdrowotnego.

Przede wszystkim gałka muszkatołowa pobudza produkcję soków trawiennych i pomaga w problemach z wzdęciami. zawarte w niej związki mają właściwości łagodzące stany zapalne, co może przynosić ulgę w bólach stawów i mięśni.

Gałka muszkatołowa jest bogata w olejki eteryczne, m.in. mirystycynę, elimycynę i safrol, które wykazują delikatne działanie uspokajające, co może pomóc w walce ze stresem i bezsennością.

Kawa i gałka muszkatołowa. Czy to dobre połączenie?

Kawa idealnie komponuje się z gałką muszkatołową
Kawa idealnie komponuje się z gałką muszkatołową 123RF/PICSEL

Gałkę muszkatołową można dodawać do wielu potraw, ale rzadko można spotkać ją w... kawie. Szkoda, bo to może okazać się ciekawą odmianą!

Ta kombinacja nie tylko wzbogaca smak kawy, ale także wpływa na jej działanie. mirystycyna i inne związki obecne w gałce muszkatołowej działają w synergii z kofeiną, zapewniając jednocześnie przypływ energii i odpowiednie spożytkowanie jej w ciągu kilku godzin po wypiciu kawy.

Głównym celem dodania tej przyprawy do kawy jest poprawienie metabolizmu. Kawa z dodatkiem gałki muszkatołowej może pomóc w łagodzeniu problemów żołądkowych, szczególnie po ciężkim posiłku.

Dodatkowym walorem jest oczywiście smak. Odrobina gałki muszkatołowej podkreśla ciepłe, korzenne nuty kawy, nadając jej bardziej wyrafinowany nieco orientalny smak.

To zdecydowanie ciekawa przyprawa o wyjątkowych właściwościach. Jednak trzeba na nią także uważać, by nie przesadzić z jej ilością. Dawki większe niż 5 g mogą wywoływać zatrucia, objawiające się m.in. dezorientacją, nudnościami i przyspieszonym biciem serca.

„Zdrowie na widelcu”: Kawa parzona po turecku może być szkodliwaPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas