Doda kawie orientalnego smaku i przyspieszy metabolizm. Spróbuj, a nie pożałujesz
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Dodatki do kawy są naprawdę różne - cukier, śmietanka, mleka roślinne, syropy. Jednak warto sięgnąć także po... gałkę muszkatołową. Ta orientalna przyprawa podkręci smak napoju, ale to nie wszystko. Jakie korzyści płyną z picia kawy z tą przyprawą?
Spis treści:
Orientalny smak i wszechstronne właściwości. Skąd wzięła się gałka muszkatołowa?
Gałka muszkatołowa to tak naprawdę wysuszone nasienie muszkatołowca korzennego, który jest wiecznie zielonym drzewem. Rośnie on głównie w regionach tropikalnych, a ojczyzną samej przyprawy przyprawy jest Indonezja.
Zobacz również:
- Najlepsze dopełnienie każdego mięsnego dania. Doda koloru i... zdrowia
- Tej zupy powinniśmy się nauczyć od Czechów. Rozgrzewa i pobudza odporność
- Moi bliscy wolą te gołąbki od tradycyjnych. Holiszki podbiły serca rodziny
- Sekret idealnego kotleta schabowego. Będzie soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz
W czasach średniowiecza gałka muszkatołowa była towarem tak cennym, że stała się powodem sporów i kolonialnych podbojów. Dziś jej uprawy znajdziemy także na Karaibach, w Indiach, Malezji i na Sri Lance.
Gałka muszkatołowa ma wyjątkowy, intensywny smak. Przede wszystkim odczujemy korzenne nuty, ale także wyczujemy pikantne smaki. Jest to przyprawa opisywana jako taka, o bogatym profilu smakowym, która doskonale balansuje pomiędzy subtelną słodyczą a wyrazistym, lekko ostrym charakterem.
Świetnie komponuje się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. W deserach podkreśla głębię słodkości, a w daniach wytrawnych dodaje wyrazistości i delikatnej pikanterii.
Nie tylko jej smak jest tu walorem, ale także to, co kryje w sobie ta przyprawa.
Jak działa na organizm gałka muszkatołowa? Wyjątkowa przyprawa
Przyprawa ta znana jest nie tylko z walorów kulinarnych, ale także z działania prozdrowotnego.
Przede wszystkim gałka muszkatołowa pobudza produkcję soków trawiennych i pomaga w problemach z wzdęciami. zawarte w niej związki mają właściwości łagodzące stany zapalne, co może przynosić ulgę w bólach stawów i mięśni.
Gałka muszkatołowa jest bogata w olejki eteryczne, m.in. mirystycynę, elimycynę i safrol, które wykazują delikatne działanie uspokajające, co może pomóc w walce ze stresem i bezsennością.
Kawa i gałka muszkatołowa. Czy to dobre połączenie?
Gałkę muszkatołową można dodawać do wielu potraw, ale rzadko można spotkać ją w... kawie. Szkoda, bo to może okazać się ciekawą odmianą!
Ta kombinacja nie tylko wzbogaca smak kawy, ale także wpływa na jej działanie. mirystycyna i inne związki obecne w gałce muszkatołowej działają w synergii z kofeiną, zapewniając jednocześnie przypływ energii i odpowiednie spożytkowanie jej w ciągu kilku godzin po wypiciu kawy.
Głównym celem dodania tej przyprawy do kawy jest poprawienie metabolizmu. Kawa z dodatkiem gałki muszkatołowej może pomóc w łagodzeniu problemów żołądkowych, szczególnie po ciężkim posiłku.
Dodatkowym walorem jest oczywiście smak. Odrobina gałki muszkatołowej podkreśla ciepłe, korzenne nuty kawy, nadając jej bardziej wyrafinowany nieco orientalny smak.
To zdecydowanie ciekawa przyprawa o wyjątkowych właściwościach. Jednak trzeba na nią także uważać, by nie przesadzić z jej ilością. Dawki większe niż 5 g mogą wywoływać zatrucia, objawiające się m.in. dezorientacją, nudnościami i przyspieszonym biciem serca.