Dodaj do farszu, tak jak robi siostra Anastazja. Uszka wyjdą kremowe i delikatne w smaku
Jak zrobić dobry farsz do uszek? Siostra Anastazja proponuje oprócz grzybów dodatkowy składnik. Dzięki niemu farsz jest bardziej jednolity i aksamitny.
Spis treści:
Jak zrobić dobry farsz do uszek? Dodaj fasolę
Chcesz zaskoczyć gości? Zamiast podać do barszczu wigilijnego tradycyjne uszka, przygotuj te z przepisu od siostry Anastazji. Znana i ceniona zakonnica od lat dzieli się sprawdzonymi recepturami na dania, które zawsze wychodzą. Miłośnicy gotowania doceniają to, że siostra Anastazja czerpie z tradycji i dzięki temu jej potrawy mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. W jednej ze swoich książek kulinarnych zdradziła sposób na wyjątkowe uszka z fasolą.
Fasola, szczególnie biała, ma delikatny, kremowy smak, który świetnie uzupełnia intensywność grzybów. Dodatkowo jej gładka konsystencja sprawia, że farsz jest bardziej jednolity i aksamitny. Zanim udasz się do kuchni, kilka ważnych wskazówek:
- Pamiętaj, aby fasolę dokładnie ugotować. Musi być miękka i łatwa do rozdrobnienia. Można też użyć fasoli z puszki, co przyspiesza proces.
- Fasola ma łagodny smak, więc farsz wymaga odpowiedniego doprawienia.
- Farsz powinien być wilgotny, ale nie za rzadki - zbyt mokry utrudni lepienie uszek. Jeśli jest za suchy, można dodać odrobinę bulionu.
Zobacz również:
Uszka z fasolą. Przepis od siostry Anastazji
Składniki na farsz do uszek:
- 15 dag fasoli jaś
- 1 mała cebula
- 5-6 kawałków suszonych grzybów
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki tłuszczu
- sól
- pieprz
Przygotowanie farszu do uszek:
- Grzyby i fasolę - wcześniej namoczone - ugotować i zemleć.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu i dodać do zmielonej masy.
- Wymieszać wraz z bułką tartą i doprawić do smaku.
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajo
- 3/4 szklanki letniej wody (ok.)
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Przygotowanie ciasta na uszka:
- Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wolno wlewać gorące mleko, mieszając widelcem.
- Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy.
- Ciasto ma mieć wolną konsystencję. Po czym rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wykrawać małe kwadraciki (ok. 4 × 4 cm).
- Na środek każdego nałożyć nadzienie z fasoli, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi i założyć rogi jeden na drugi, mocno zlepiając.
- Gotowe uszka wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody.
- Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna.
- Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze przez ok. 3 min.
- Odcedzić lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową.
Gorące układać na półmisku.