Dodaj do farszu, tak jak robi siostra Anastazja. Uszka wyjdą kremowe i delikatne w smaku

Jak zrobić dobry farsz do uszek? Siostra Anastazja proponuje oprócz grzybów dodatkowy składnik. Dzięki niemu farsz jest bardziej jednolity i aksamitny.

Jak zrobić dobry farsz do uszek? Oto przepis siostry Anastazji
Jak zrobić dobry farsz do uszek? Oto przepis siostry AnastazjiCanva ProINTERIA.PL

Jak zrobić dobry farsz do uszek? Dodaj fasolę

Chcesz zaskoczyć gości? Zamiast podać do barszczu wigilijnego tradycyjne uszka, przygotuj te z przepisu od siostry Anastazji. Znana i ceniona zakonnica od lat dzieli się sprawdzonymi recepturami na dania, które zawsze wychodzą. Miłośnicy gotowania doceniają to, że siostra Anastazja czerpie z tradycji i dzięki temu jej potrawy mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. W jednej ze swoich książek kulinarnych zdradziła sposób na wyjątkowe uszka z fasolą. 

Fasola, szczególnie biała, ma delikatny, kremowy smak, który świetnie uzupełnia intensywność grzybów. Dodatkowo jej gładka konsystencja sprawia, że farsz jest bardziej jednolity i aksamitny. Zanim udasz się do kuchni, kilka ważnych wskazówek:

  • Pamiętaj, aby fasolę dokładnie ugotować. Musi być miękka i łatwa do rozdrobnienia. Można też użyć fasoli z puszki, co przyspiesza proces.
  • Fasola ma łagodny smak, więc farsz wymaga odpowiedniego doprawienia.
  • Farsz powinien być wilgotny, ale nie za rzadki - zbyt mokry utrudni lepienie uszek. Jeśli jest za suchy, można dodać odrobinę bulionu.

Uszka z fasolą. Przepis od siostry Anastazji

Składniki na farsz do uszek:

  • 15 dag fasoli jaś 
  • 1 mała cebula 
  • 5-6 kawałków suszonych grzybów 
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie farszu do uszek:

  1. Grzyby i fasolę - wcześniej namoczone - ugotować i zemleć. 
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu i dodać do zmielonej masy. 
  3. Wymieszać wraz z bułką tartą i doprawić do smaku. 
Ważne jest, aby farsz nie miał grudek, ponieważ mogą one rozrywać delikatne ciasto uszek podczas lepienia
Ważne jest, aby farsz nie miał grudek, ponieważ mogą one rozrywać delikatne ciasto uszek podczas lepieniaCanva ProINTERIA.PL

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 1 jajo 
  • 3/4 szklanki letniej wody (ok.) 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Przygotowanie ciasta na uszka:

  1. Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wolno wlewać gorące mleko, mieszając widelcem. 
  2. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. 
  3. Ciasto ma mieć wolną konsystencję. Po czym rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wykrawać małe kwadraciki (ok. 4 × 4 cm). 
  4. Na środek każdego nałożyć nadzienie z fasoli, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi i założyć rogi jeden na drugi, mocno zlepiając. 
  5. Gotowe uszka wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody. 
  6. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. 
  7. Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze przez ok. 3 min. 
  8. Odcedzić lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. 
Gotuj uszka w osolonej wodzie, dopóki nie wypłyną na powierzchnię
Gotuj uszka w osolonej wodzie, dopóki nie wypłyną na powierzchnięCanva ProINTERIA.PL

Gorące układać na półmisku.

„Ewa gotuje”: Pierogi z białą kapustąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas