Dodaj odrobinę do ciasta. Biją na głowę standardowe naleśniki

Co dodać, żeby naleśniki były puszyste? Wystarczy odrobina, a efekt zaskoczy
Co dodać, żeby naleśniki były puszyste? Wystarczy odrobina, a efekt zaskoczy123RF/PICSEL

Jak zrobić miękkie i puszyste naleśniki? Sekret tkwi w jednym szczególe

Zobacz również:

Czy można dodać drożdże do naleśników? Niepozorny dodatek stał się hitem

Jak zrobić miękkie i puszyste naleśniki? Sekret tkwi w jednym szczególe
Jak zrobić miękkie i puszyste naleśniki? Sekret tkwi w jednym szczególe123RF/PICSEL
  • 250 g mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 20 g drożdży (ewentualnie 10 g suchych drożdży),
  • szczyptę soli,
  • olej słonecznikowy do smażenia,
  • dowolne dodatki do przełożenia.
  1. Mleko podgrzej delikatnie i dodaj do niego cukier, rozkruszone drożdże, 1/4 mąki oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na zaledwie 15 minut, by powstał rozczyn.
  2. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj pozostałą mąkę oraz jajka. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy trzepaczki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na około pół godziny, by ponownie wyrosło.
  3. Rozgrzej patelnię z olejem, smażąc na niej kolejno cienkie naleśniki. Gdy masa się zetknie, odwróć placek na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Odkładaj na talerz.
  4. Każdy naleśnik wzbogać ulubionymi dodatkami - słodkimi lub wytrawnymi. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsatPolsat