Dodaj odrobinę do ciasta. Biją na głowę standardowe naleśniki
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Dumnie piastują jedno z czołowych miejsc na liście najprostszych i najszybszych w przyrządzeniu dań, wciąż zachwycając niejedno podniebienie. Chociaż jednak wydają się wyjątkowo nieskomplikowane w przygotowaniu, niekiedy przysparzają problemów. Co dodać, żeby naleśniki były puszyste i smaczne, jak nigdy dotąd? Do ciasta wystarczy dorzucić odrobinę popularnego produktu. Już nigdy nie zrobisz ich w standardowy sposób.
Jak zrobić miękkie i puszyste naleśniki? Sekret tkwi w jednym szczególe
Naleśniki, chociaż w różnych formach przygotowuje się je już od setek lat, wciąż nie tracą na popularności. Nieskomplikowany przepis sprawdzi się bowiem w przypadku nawet największego kuchennego amatora, a późniejszy smak wynagrodzi wszelkie ewentualne trudy.
Co ważne, naleśniki pozostawiają szerokie pole manewru. Można bowiem serwować je solo, z dodatkiem dżemu lub pasty orzechowej lub czekoladowej, a także z nadzieniem w postaci owoców (na przykład bananów) czy farszu do pierogów ruskich lub innych, z mięsem czy ulubionymi warzywami. Eksperymenty są więc wskazane, a w przypadku tego dania kucharza ogranicza wyłącznie jego wyobraźnia. Wszystko jednak do momentu.
Niejednokrotnie zdarza się bowiem, że nawet najprostszy przepis staje się wyzwaniem. Naleśniki często rwą się bowiem i nie zachęcają swoją strukturą - zamiast miękkie i puszyste, okazują się "zbite" i twarde. Standardowe ciasto warto w tym przypadku opatrzyć niepozornym dodatkiem. Na zawsze odmieni oblicze tradycyjnych placuszków.
Zobacz również: Wyglądają jak obłoczki, słodko smakują. Naleśniki biszkoptowe rozpływają się w ustach
Czy można dodać drożdże do naleśników? Niepozorny dodatek stał się hitem
Doświadczone kucharki stosują ten trik od lat - przyznając, że już odrobina drożdży mocno odmienia smak i wygląd naleśników. Z uznaniem mówią też, że nie muszą czekać godzinami na wyrośnięcie ciasta - a to mimo wszystko zaskakuje miękkością i puszystością. Drożdżowe naleśniki przygotujesz, co ważne, z tych samych składników, co standardowe placuszki. Dodasz jedynie niewielką ilość drożdży - a wkrótce będziesz robić je już tylko w ten sposób.
Potrzebować będziemy:
- 250 g mąki pszennej,
- 500 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżkę cukru,
- 20 g drożdży (ewentualnie 10 g suchych drożdży),
- szczyptę soli,
- olej słonecznikowy do smażenia,
- dowolne dodatki do przełożenia.
- Mleko podgrzej delikatnie i dodaj do niego cukier, rozkruszone drożdże, 1/4 mąki oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na zaledwie 15 minut, by powstał rozczyn.
- Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj pozostałą mąkę oraz jajka. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy trzepaczki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na około pół godziny, by ponownie wyrosło.
- Rozgrzej patelnię z olejem, smażąc na niej kolejno cienkie naleśniki. Gdy masa się zetknie, odwróć placek na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Odkładaj na talerz.
- Każdy naleśnik wzbogać ulubionymi dodatkami - słodkimi lub wytrawnymi. Smacznego!