Dodaj odrobinę do jajecznicy. Nigdy nie była tak puszysta i delikatna

Na maśle, ze szczypiorkiem i pomidorkami, z dodatkiem boczku. Każdy z nas ma swój ulubiony dodatek, bez którego nie wyobraża sobie porannej jajecznicy. Podobnie jest ze sposobem przygotowania. Jednak nie zawsze udaje się uzyskać taką idealną, delikatną konsystencję. Jak sobie z tym poradzić? Problem rozwiąże cytryna.

Jajecznica z dodatkiem soku z cytryny będzie aksamitna
Jajecznica z dodatkiem soku z cytryny będzie aksamitna 123RF/PICSEL

Na jajecznicę zazwyczaj decydujemy się rano. W wielu domach tradycją jest już przygotowywanie jej jako weekendowe śniadanie. Jedni dodają szczypiorek, inni najpierw podsmażają cebulkę, a później wylewają na nią jajka. Niektórzy przed smażeniem wbijają jajka do miseczki, roztrzepują widelcem i dopiero tak przygotowaną masę wylewają na patelnie. Pomysłów i sposobów wykonania jest wiele, ale czy próbowaliście kiedyś dodać do jajecznicy odrobinę soku z cytryny?

Sok z cytryny do jajecznicy - gwarantowana puszysta konsystencja

Jajecznica to świetna propozycja dla całej rodziny
Jajecznica to świetna propozycja dla całej rodziny123RF/PICSEL

O tym kulinarnym triku warto pamiętać, jeśli chcemy zjeść wyjątkowo pyszną jajecznicę. Delikatną konsystencję uzyskamy, gdy skropimy jajka sokiem z cytryny. Kwas sprawi, że białko nie zetnie się zbyt mocno. Konsystencja będzie puszysta i aksamitna. Różnicę odczujemy także w smaku - będzie lekko kwaskowaty. Jeśli nie chcemy, aby był mocno wyczuwalny, nie przesadzajmy z ilością soku. Wystarczy kilka kropelek, aby uzyskać odpowiedni efekt.

Co dodać do jajecznicy, aby była kremowa?

Co można dodać do jajecznicy, aby wyszła kremowa? Gordon Ramsay radzi, aby przed zdjęciem jajecznicy z patelni dodać łyżkę śmietany. Odradza mieszanie jajek przed smażeniem i solenie bezpośrednio po wbiciu ich na patelnię (robią się wtedy wodniste).

Kolejnym sposobem na puszystą jajecznicę jest dodanie łyżeczki majonezu, kiedy będzie już niemal ścięta.

Niektórzy, aby uzyskać idealną konsystencję, chwalą również metodę, w której to rozmącone jajka wraz z masłem wlewa się na zimną patelnię i często miesza. Gdy patelnia będzie już nagrzana, zdejmuje się ją z palnika - cały czas mieszając. I tak proces powtarza się kilka razy. 

"Zdrowie na widelcu": Jak przyrządzić jajka? Uwaga na salmonellę!Polsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas