Reklama

Reklama

Dodaj odrobinę do jajecznicy. Nigdy nie była tak puszysta i delikatna

Na maśle, ze szczypiorkiem i pomidorkami, z dodatkiem boczku. Każdy z nas ma swój ulubiony dodatek, bez którego nie wyobraża sobie porannej jajecznicy. Podobnie jest ze sposobem przygotowania. Jednak nie zawsze udaje się uzyskać taką idealną, delikatną konsystencję. Jak sobie z tym poradzić? Problem rozwiąże cytryna.

Na jajecznicę zazwyczaj decydujemy się rano. W wielu domach tradycją jest już przygotowywanie jej jako weekendowe śniadanie. Jedni dodają szczypiorek, inni najpierw podsmażają cebulkę, a później wylewają na nią jajka. Niektórzy przed smażeniem wbijają jajka do miseczki, roztrzepują widelcem i dopiero tak przygotowaną masę wylewają na patelnie. Pomysłów i sposobów wykonania jest wiele, ale czy próbowaliście kiedyś dodać do jajecznicy odrobinę soku z cytryny?  

Czytaj również: Jajecznica bez tłuszczu? Poznaj trzy proste sposoby

Reklama

Sok z cytryny do jajecznicy - gwarantowana puszysta konsystencja 

O tym kulinarnym triku warto pamiętać, jeśli chcemy zjeść wyjątkowo pyszną jajecznicę. Delikatną konsystencję uzyskamy, gdy skropimy jajka sokiem z cytryny. Kwas sprawi, że białko nie zetnie się zbyt mocno. Konsystencja będzie puszysta i aksamitna. Różnicę odczujemy także w smaku - będzie lekko kwaskowaty. Jeśli nie chcemy, aby był mocno wyczuwalny, nie przesadzajmy z ilością soku. Wystarczy kilka kropelek, aby uzyskać odpowiedni efekt. 

Sprawdź także: Dodaj jedną puszkę do jajecznicy. Pyszna wersja po turecku

Co dodać do jajecznicy, aby była kremowa?

Co można dodać do jajecznicy, aby wyszła kremowa? Gordon Ramsay radzi, aby przed zdjęciem jajecznicy z patelni dodać łyżkę śmietany. Odradza mieszanie jajek przed smażeniem i solenie bezpośrednio po wbiciu ich na patelnię (robią się wtedy wodniste). 

Kolejnym sposobem na puszystą jajecznicę jest dodanie łyżeczki majonezu, kiedy będzie już niemal ścięta.

Niektórzy, aby uzyskać idealną konsystencję, chwalą również metodę, w której to rozmącone jajka wraz z masłem wlewa się na zimną patelnię i często miesza. Gdy patelnia będzie już nagrzana, zdejmuje się ją z palnika - cały czas mieszając. I tak proces powtarza się kilka razy. 


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jajecznica

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy