Dodaj zamiast jabłek do racuchów. Placuszki zaskoczą swoim smakiem

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Co dodać do racuchów, by zachwyciły swoim smakiem?
Co dodać do racuchów, by zachwyciły swoim smakiem?123RF/PICSEL

Tradycyjne racuchy z jabłkiem. Dla wielu z nas to smak dzieciństwa

Świetna alternatywa dla klasycznych placuszków. Racuchy z gruszką i wanilią

Racuchy idealne na jesienne dni. Dodaj banany i szczyptę cynamonu

Doskonałe racuchy możemy przygotować nie tylko z jabłkami, ale i z gruszkami czy bananami
Doskonałe racuchy możemy przygotować nie tylko z jabłkami, ale i z gruszkami czy bananami 123RF/PICSEL

Jak przygotować szybkie i smaczne racuchy z owocami? Prosty przepis

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • wybrane owoce
  • 2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • cukier puder do posypania
  1. W misce mieszamy mąkę pszenną z kefirem i jajkami.
  2. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia (lub sodę oczyszczoną) oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Wybieramy ulubione owoce, następnie kroimy je lub trzemy na tarce i dodajemy do ciasta, mieszając do połączenia składników.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy. Nakładamy po łyżce ciasta z owocami, tworząc małe placki. Racuchy smażymy na średnim ogniu, aż zarumienią się z obu stron (około 2-3 minuty na stronę).
  5. Po usmażeniu wystarczy odsączyć racuchy na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polewamy słodką śmietanką.
Racuchy z mąki kasztanowej – pyszne i bezglutenowePolsatPolsat