Dodajesz do nich grzyby i kapustę. W sam raz na wigilijną kolację

Kapusta, grzyby, makaron i kilka ziół – tak niewiele składników potrzeba do przygotowania pysznego, sycącego i aromatycznego posiłku, który z powodzeniem możemy serwować podczas wigilijnej kolacji. Mowa o popularnych i lubianych w Polsce łazankach. Co istotne – korzystając z tego przepisu, ze zrobieniem łazanek poradzi sobie nawet amator gotowania.

Jak przygotować pyszne i aromatyczne łazanki z grzybami i kapustą? / zdjęcie ilustracyjne
Jak przygotować pyszne i aromatyczne łazanki z grzybami i kapustą? / zdjęcie ilustracyjneCanva ProINTERIA.PL

Łazanki to tak naprawdę rodzaj makaronu w kształcie niewielkich kwadratów, ale nazwą tą określa się również kompletne danie, które składa się również z grzybów i kapusty. W wersji niewegetariańskiej łazanki mogą być również serwowane z różnego rodzaju mięsem i kiełbasą.

Łazanki z kapustą i grzybami możemy podawać podczas wigilijnej kolacji. Jak je przygotować, by oczarowały podniebienia gości wyrazistym smakiem i pięknym zapachem?

Wigilijne łazanki z grzybami i z kapustą - składniki

Do przygotowania łazanek z grzybami i kapustą potrzebujemy następujących składników:

  • 300 g makaronu łazanki,
  • 600 g kapusty kiszonej,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 500 g cebuli,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • ½ szklanki wody,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Wigilijne łazanki z grzybami i z kapustą - przepis

Grzyby przekładamy do naczynia, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Po tym czasie wodę z moczenia grzybów przelewamy do innego naczynia, a odsączone grzyby kroimy w małą kostkę.

Kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru zalewy (ale zalewy nie wylewamy), a jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych potraw, kapustę należy przepłukać pod bieżącą wodą. Kapustę dokładnie siekamy i przekładamy do garnka. Wlewamy pół szklanki wody (opcjonalnie może być to woda z moczenia grzybów, o ile nie jest zbyt gorzka) i zagotowujemy przez 40 minut na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając kapustę.

Cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni wraz z grzybami. Podsmażoną cebulę i grzyby dodajemy do garnka z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 20 minut. Jeśli z garnka ubyło wody, powinniśmy ją uzupełnić. Opcjonalnie możemy dolać odrobinę zalewy z kapusty kiszonej, jeśli potrawa jest niewystarczająco kwaśna. 

Makaron z kapustą i grzybami sprawdzi się nie tylko od święta
Makaron z kapustą i grzybami sprawdzi się nie tylko od święta123RF/PICSEL

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta, odcedzamy, dodajemy do garnka z kapustą i grzybami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowe!

Henryk Sawka o obawie przed AI: Prawdziwych twórców to nie dotyczyINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas