Obowiązkowy w świątecznym menu. Sprawdzony przepis na karpia po żydowsku

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Karp po żydowsku
Karp po żydowskuCanvaProINTERIA.PL

Karp po żydowsku - to znaczy jaki?

Zobacz również:

Typowy i znany większości Polakom karp po żydowsku, mimo że przyrządzany na różne sposoby, ma słodkie dodatki w postaci rodzynek i migdałów
Typowy i znany większości Polakom karp po żydowsku, mimo że przyrządzany na różne sposoby, ma słodkie dodatki w postaci rodzynek i migdałów123RF/PICSEL

Karp po żydowsku - sprawdzony przepis

  • 2 płaty karpia (ok. 1,6 kg)
  • 1 opakowanie przyprawy do ryb
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 4 goździki
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 60 g rodzynek
  • 60 g płatków migdałów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • Płaty karpia umyć, następnie odciąć płetwy i usunąć wszystkie łuski. Pokroić na porcje. Doprawić przyprawą do ryb.
  • Cebule obrać i pokroić na półplasterki. Zeszklić na maśle z dodatkiem goździków. Wlać bulion i zagotować. Sprawdzić doprawienie solą.
  • Włożyć rybę, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 25 minut.
  • Wyjąć na półmisek. Do wywaru dodać rodzynki, płatki migdałów i sok z cytryny. Gotować bez przykrycia przez kilka minut, aż sos trochę odparuje.
  • Polać po rybie. Udekorować natką.
„Ewa gotuje”: Karp na zielonoPolsatPolsat