Domowa granola z orzechami i świeżymi owocami

Granola z orzechami to pomysł na urozmaicenie śniadań. Dodatkiem mogą być ulubione owoce, jogurt, czy mleko.
Granola z orzechami to pomysł na urozmaicenie śniadań. Dodatkiem mogą być ulubione owoce, jogurt, czy mleko.123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka ulubionych orzechów - migdały, włoskie, pekan, laskowe
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki kakao
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miski dodaj olej rzepakowy, masło orzechowe, miód i kakao. Wmieszaj.
  2. Wsyp płatki owsiane i dokładniej wymieszaj.
  3. Orzechy posiekaj drobno i wsyp do miski do reszty składników. Ponownie wymieszaj. 
  4. Przełóż powstałą masę do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie, tak by powstała cienka warstwa. 
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
  6. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Rozdziel większe, zbrylone fragmenty i przełóż do pojemnika z zamykanym wieczkiem. 
  7. Domową granolę z orzechami podawaj z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami (np. truskawkami, borówkami, bananem).
"Ewa gotuje": Gęsie nóżki confit z modrą kapustą oraz kaszotto gryczane z topinamburemPolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?