Reklama

Reklama

Domowa granola z orzechami i świeżymi owocami

Granola ma wielu miłośników. Ta z orzechami i świeżymi owocami jest idealną opcja na śniadanie. Granolę można kupić w sklepie bez problemu, ale ta domowa granola jest zdrowa, pyszna i szybka w przygotowaniu!

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka ulubionych orzechów - migdały, włoskie, pekan, laskowe
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki kakao
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miski dodaj olej rzepakowy, masło orzechowe, miód i kakao. Wmieszaj.

  2. Wsyp płatki owsiane i dokładniej wymieszaj.

  3. Orzechy posiekaj drobno i wsyp do miski do reszty składników. Ponownie wymieszaj. 

  4. Przełóż powstałą masę do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie, tak by powstała cienka warstwa. 

  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

  6. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Rozdziel większe, zbrylone fragmenty i przełóż do pojemnika z zamykanym wieczkiem. 

  7. Domową granolę z orzechami podawaj z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami (np. truskawkami, borówkami, bananem).

***

Jeżeli lubisz granolę spróbuj innych przepisów:

Granola Luke'a Skywalkera będzie hitem wśród dzieci!

Granola dyniowa z orzechami pekan sprawdzi się jesienią, a koktajl brzoskwiniowy z granolą będzie świetnym urozmaiceniem posiłków.

***
Zobacz również:


Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Granola | śniadanie | Domowa granola

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje