Domowa granola z orzechami i świeżymi owocami
Granola ma wielu miłośników. Ta z orzechami i świeżymi owocami jest idealną opcja na śniadanie. Granolę można kupić w sklepie bez problemu, ale ta domowa granola jest zdrowa, pyszna i szybka w przygotowaniu!
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miski dodaj olej rzepakowy, masło orzechowe, miód i kakao. Wmieszaj.
- Wsyp płatki owsiane i dokładniej wymieszaj.
- Orzechy posiekaj drobno i wsyp do miski do reszty składników. Ponownie wymieszaj.
- Przełóż powstałą masę do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie, tak by powstała cienka warstwa.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Rozdziel większe, zbrylone fragmenty i przełóż do pojemnika z zamykanym wieczkiem.
- Domową granolę z orzechami podawaj z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami (np. truskawkami, borówkami, bananem).
***
Jeżeli lubisz granolę spróbuj innych przepisów:
Granola Luke'a Skywalkera będzie hitem wśród dzieci!
Granola dyniowa z orzechami pekan sprawdzi się jesienią, a koktajl brzoskwiniowy z granolą będzie świetnym urozmaiceniem posiłków.
***
Zobacz również: