„Ewa gotuje”: Kurczak maślanyPolsat

Doskonały kurczak maślany na obiad z programu Ewa Gotuje. Poznaj przepis

Sposób na soczystego i aromatycznego kurczaka maślanego według receptury Ewy Wachowicz z programu "Ewa Gotuje".

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Kurczak maślany. Składniki

  • 1 tuszka kurczaka 
  • 100 g masła 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • sól 
  • pieprz 
  • natka pietruszki

DO FORMY 

  • masło 
  • 1 cebula

DO NATARCIA 

  • trochę masła 
  • sól 
  • pieprz 
  • papryka słodka

Kurczak maślany. Sposób przygotowania

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę do moździerza. Wsypać paprykę. 
  2. Przyprawić solą i pieprzem. 
  3. Dodać masło i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze rozetrzeć. 
  4. Używając rąk delikatnie oddzielić skórę od mięsa kurczaka. 
  5. W powstałą w ten sposób przestrzeń nałożyć masło z przyprawami. Rozsmarować. 
  6. Trochę masła dać do środka. 
  7. Kurczaka natrzeć też z zewnątrz, ale tym razem masłem bez dodatków. 
  8. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Nóżki związać. 
  9. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem i wyłożonego plastrami cebuli. 
  10. Piec przez 1 ½ godziny w temp. 180 st. C.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe