Doskonały kurczak maślany na obiad z programu Ewa Gotuje. Poznaj przepis
Sposób na soczystego i aromatycznego kurczaka maślanego według receptury Ewy Wachowicz z programu "Ewa Gotuje".
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Kurczak maślany. Składniki
- 1 tuszka kurczaka
- 100 g masła
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
DO FORMY
- masło
- 1 cebula
DO NATARCIA
- trochę masła
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Kurczak maślany. Sposób przygotowania
- Czosnek przecisnąć przez praskę do moździerza. Wsypać paprykę.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Dodać masło i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze rozetrzeć.
- Używając rąk delikatnie oddzielić skórę od mięsa kurczaka.
- W powstałą w ten sposób przestrzeń nałożyć masło z przyprawami. Rozsmarować.
- Trochę masła dać do środka.
- Kurczaka natrzeć też z zewnątrz, ale tym razem masłem bez dodatków.
- Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Nóżki związać.
- Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem i wyłożonego plastrami cebuli.
- Piec przez 1 ½ godziny w temp. 180 st. C.
Polecamy również:
