Reklama

Reklama

Draniki. Białoruska wersja placków ziemniaczanych

​W kuchni polskiej na stałe zagościło wiele przepisów, które wywodzą się z innych krajów. Polecamy dzisiaj draniki. To proste placki ziemniaczane po białorusku, które przygotujemy z podstawowych składników, jakie mamy w kuchni.

Co to są draniki?

Draniki to nazwa placków ziemniaczanych, które są regionalnym daniem na Białorusi. Są proste do przygotowania i smaczne. Potrzebne są jedynie podstawowe produkty, jak ziemniaki, mąka, cebula i jajko. W dodatku, można je podawać na wiele sposobów.

Placki ziemniaczane mogą stanowić odrębne danie, które zjemy bez żadnych dodatków. Można także podawać je z kwaśną śmietaną lub z różnymi sosami. Popularnym dodatkiem do draników jest sos grzybowy, gulasz, a nawet twarożek. Placki będą równie smaczne w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem.

Reklama

Draniki: Podstawowy przepis

Oto podstawowy przepis na draniki - z kilograma ziemniaków otrzymamy aż ok. 30 średniej wielkości placków. Warto zadbać o dobrej jakości ziemniaki, ponieważ stanowią one podstawowy składnik dania. Ten przepis można dowolnie modyfikować poprzez dodanie innych składników.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

Nie należy przesadzać z ilością mąki. Jeżeli będzie jej zbyt dużo to placki wyjdą suche i twarde. Draniki powinny być puszyste, lekkie i chrupiące.

Przepis na draniki: Przygotowanie

Pierwszym krokiem w przygotowywaniu draników jest umycie i obranie ziemniaków oraz cebuli. Następnie warzywa należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Można także posłużyć się robotem kuchennym. Z warzywnej mieszanki odciskamy sok i odsączamy masę ręcznikiem papierowym.

Do startych warzyw przesypujemy przez sitko mąkę i wbijamy jajko. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.

W międzyczasie wlewamy na głęboką patelnię olej, który rozgrzewamy. Masę na draniki nakładamy łyżką lub chochelką. Placki powinny mieć około 2 cm grubości. Nie należy nakładać zbyt wielu placów naraz, by się nie rozlały i nie złączyły ze sobą. Każdą stronę smażymy przez około 2 minuty. Draniki powinny zyskać w tym czasie złoty kolor.

Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu nie wsiąkną w nie pozostałości oleju ze smażenia i placki nie rozmokną, a będą chrupiące. 

Zobacz także:
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie nasiąkły tłuszczem?
Placki pieczarkowe biją na głowę placki ziemniaczane. Jak je wykonać?
Placki z mięsnym sosem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy