Ekspresowo orzeźwia, pomaga pozbyć się boczków. Zmiksuj i delektuj się w upały
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Dominacja wysokich temperatur na termometrze wpływa na wyraźne zmniejszenie apetytu. Dietetycy wskazują, że bez problemu możemy zrezygnować z większych posiłków, jednak nie powinniśmy zapominać o prawidłowym nawodnieniu. Upały sprawiają, że organizm jeszcze szybciej wytraca cenne minerały oraz elektrolity. Smakowitym sposobem, który w mig zapobiegnie ryzyku odwodnienia, jest przygotowanie koktajlu z kefiru i melona.
Spis treści:
Dlaczego warto pić kefir w upały?
Prawidłowa dieta towarzysząca wysokim temperaturom powinna składać się przede wszystkim ze sporej porcji owoców i warzyw. Warto także zadbać o to, by lodówka była wypełniona wszelkiego rodzaju nabiałami. Podczas upałów najlepiej sięgać po jogurty naturalne, maślanki, a także kefiry. Zwolennikom tego ostatniego polecamy wybór produktu w pełni naturalnego, pozbawionego sztucznych substancji smakowych czy zapachowych.
Kefir to smakowity napój fermentowany, którego bazę stanowi mleko pasteryzowane. Dietetycy wskazują, że jest mniej kaloryczny od zwykłego jogurtu, a dodatkowo dostarcza o wiele więcej białka. To właśnie ten składnik wspomaga i przyspiesza zdrowe odchudzanie. Bogactwo kwasu mlekowego sprawia, że jest doskonałym probiotykiem, chroniącym florę bakteryjną nawet w czasie upałów. Porcja kefiru dziennie zapewnia dostęp m.in. do:
- wapnia,
- selenu,
- cynku
- fosforu,
- witaminy A,
- witaminy B12,
- witaminy D.
Koktajl kefirowy z melonem
Zbyt długie przebywanie w wysokich temperaturach sprawia, że łakniemy szybkiego orzeźwienia. Doskonałym pomysłem będzie wykorzystanie soczystych owoców oraz porządnie schłodzonego kefiru. Na bazie zaledwie kilku składników przygotujemy koktajl kefirowo-melonowy. Egzotyczny smak owocu idealnie podbiją mięta oraz limonka. Lekki i słodko-kwaśny napój ekspresowo przyniesie ochłodę nawet w największe upały.
Składniki na koktajl z kefiru i melona
- 200 g świeżego melona kantalupa
- 150 g bananów
- 125 g kefiru
- 125 g mleka
- ½ pęczka świeżej mięty
- 1 limonka
Jak przygotować chłodzący napój z kefiru?
- Połowę pęczka świeżej mięty opłukujemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i odrywamy listki.
- Limonkę myjemy i wycieramy do sucha, a następnie kroimy na pół i z obu części wysikamy sok do niewielkiej miseczki.
- Melona obieramy ze skórki, kroimy na pół i za pomocą łyżki wyciągamy gniazda nasiennie. Banana obieramy ze skórki i oba owoce kroimy w kostkę.
- W kielichu blendera umieszczamy melona, banana, sok z limonki, mięte, kefir oraz mleko. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
- Koktajl z kefiru i melona przed podaniem najlepiej będzie porządnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem warto także wsypać do szklanki porcję pokruszonego lodu. Smacznego!
Sprawdź również: