Ekspresowo orzeźwia, pomaga pozbyć się boczków. Zmiksuj i delektuj się w upały

Z  połączenia melona i kefiru otrzymamy orzeźwiający koktajl
Z połączenia melona i kefiru otrzymamy orzeźwiający koktajl123RF/PICSEL

Dlaczego warto pić kefir w upały?

Zobacz również:

    • wapnia,
    • selenu,
    • cynku
    • fosforu,
    • witaminy A,
    • witaminy B12,
    • witaminy D.

    Koktajl kefirowy z melonem

    Kefir możemy połączyć z ulubionymi owocami
    Kefir możemy połączyć z ulubionymi owocami123RF/PICSEL
    • 200 g świeżego melona kantalupa
    • 150 g bananów
    • 125 g kefiru
    • 125 g mleka
    • ½ pęczka świeżej mięty
    • 1 limonka

    Jak przygotować chłodzący napój z kefiru?

    1. Połowę pęczka świeżej mięty opłukujemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i odrywamy listki.
    2. Limonkę myjemy i wycieramy do sucha, a następnie kroimy na pół i z obu części wysikamy sok do niewielkiej miseczki.
    3. Melona obieramy ze skórki, kroimy na pół i za pomocą łyżki wyciągamy gniazda nasiennie. Banana obieramy ze skórki i oba owoce kroimy w kostkę.
    4. W kielichu blendera umieszczamy melona, banana, sok z limonki, mięte, kefir oraz mleko. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
    5. Koktajl z kefiru i melona przed podaniem najlepiej będzie porządnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem warto także wsypać do szklanki porcję pokruszonego lodu. Smacznego!
    Placuszki kefirowe ze śliwkąInteria KulinariaInteria Kulinaria