Kulinarne przepisy z kefirem w roli głównej. 3 bajecznie proste i smakowite przepisy

Jakie pyszności przygotujemy z kefiru?
Jakie pyszności przygotujemy z kefiru?123RF/PICSEL

Placuszki na kefirze

Zobacz również:

    • 1 szklanka kefiru,
    • 2 jajka,
    • 150 g mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 łyżka oleju,
    • szczypta soli do smaku.
    1. Kefir przekładamy do miski, dodajemy jajka oraz olej i dokładnie mieszamy.
    2. Mąkę przesiewamy do osobnego naczynia, dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i łączymy ze sobą.
    3. Do mokrych składników wrzucamy suche i mieszamy za pomocą łyżki, rózgi lub miksera.
    4. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut, a następnie zabieramy się do smażenia.
    5. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, ciasto wlewamy porcjami i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony.
    6. Gorące placuszki podajemy z dżemem, serkiem, śmietaną, syropem klonowym lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

    Chłodnik litewski z kefiru

    Pyszny chłodnik litewski przygotujemy także na bazie kefiru
    Pyszny chłodnik litewski przygotujemy także na bazie kefiru123RF/PICSEL
    • 1 pęczek botwinki,
    • 2 buraki średniej wielkości,
    • 2 łyżki masła,
    • 3-4 ząbki czosnku,
    • 1 szklanka wody lub zakwasu buraczanego,
    • 1l kefiru,
    • ½ ogórka szklarniowego,
    • 5 rzodkiewek,
    • pęczek koperku i szczypiorku.
    1. Botwinkę bardzo dokładnie opłukujemy pod wodą z nadmiaru piasku oraz innych zabrudzeń. W kolejnym kroku kroimy ją na kawałki o wielkości 1,5 cm.
    2. Buraczki obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę, a czosnek drobno siekamy. Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła i dodajemy przygotowane warzywa.
    3. Całość smażymy na niewielkim ogniu przez 5-10 minut. W tym czasie botwinka i buraki zdążą delikatnie zmięknąć.
    4. Składniki zalewamy szklanką wody lub zakwasu buraczanego, mieszamy, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy do zagotowania.
    5. Garnek zdejmujemy z ognia, odkładamy na bok i czekam, aż zawartość wystygnie. W międzyczasie drobno siekamy opłukany koperek i szczypiorek.
    6. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki lub paseczki, a obranego ogórka w niedużą kostkę i dorzucamy do garnka.
    7. Warzywa i zioła zalewamy kefirem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a po wymieszaniu wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.
    8. Porządnie schłodzony chłodnik litewski podajemy obficie posypany koperkiem oraz z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka.

    Babeczki z kefirem i jabłkami

    • 3 średnie jajka,
    • 1 szklanka cukru białego,
    • ½ szklanki oleju roślinnego,
    • 1 szklanka kefiru,
    • 2,5 szklanki mąki pszennej,
    • 3 dorodne jabłka,
    • szczypta soli i cynamonu,
    • cukier puder do posypania.
    1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy przez 4-5 minut na gęstą i bardzo puszystą pianę. Do ubitej masy stopniowo dodajemy olej, kefir, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
    2. Składniki mieszamy za pomocą miksera lub blendera na gładką i jednolitą masę. Przygotowaną masa wypełniamy do 2/3 wysokości silikonowe lub papierowe foremki.
    3. W kolejnym kroku myjemy jabłka, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Pokrojone w kostkę układamy na wierzchu ciasta, delikatnie dociskając.
    4. Górę posypujemy cynamonem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, w trybie góra-dół, na 30-35 minut.
    5. Upieczone babeczki wyjmujemy na zewnątrz i po delikatnym ostudzeniu wyciągamy z foremek. Jeśli zostaną w nich zbyt długo, ich konsystencja zrobi się gumowa.
    6. Po całkowitym wystudzeniu oprószamy wierzch mieszanką cukru pudru oraz cynamonu. Smacznego!