Ekspresowo orzeźwia, pomaga pozbyć się boczków. Zmiksuj i delektuj się w upały

Dominacja wysokich temperatur na termometrze wpływa na wyraźne zmniejszenie apetytu. Dietetycy wskazują, że bez problemu możemy zrezygnować z większych posiłków, jednak nie powinniśmy zapominać o prawidłowym nawodnieniu. Upały sprawiają, że organizm jeszcze szybciej wytraca cenne minerały oraz elektrolity. Smakowitym sposobem, który w mig zapobiegnie ryzyku odwodnienia, jest przygotowanie koktajlu z kefiru i melona.

Z  połączenia melona i kefiru otrzymamy orzeźwiający koktajl
Z połączenia melona i kefiru otrzymamy orzeźwiający koktajl123RF/PICSEL

Dlaczego warto pić kefir w upały?

Prawidłowa dieta towarzysząca wysokim temperaturom powinna składać się przede wszystkim ze sporej porcji owoców i warzyw. Warto także zadbać o to, by lodówka była wypełniona wszelkiego rodzaju nabiałami. Podczas upałów najlepiej sięgać po jogurty naturalne, maślanki, a także kefiry. Zwolennikom tego ostatniego polecamy wybór produktu w pełni naturalnego, pozbawionego sztucznych substancji smakowych czy zapachowych.

Kefir to smakowity napój fermentowany, którego bazę stanowi mleko pasteryzowane. Dietetycy wskazują, że jest mniej kaloryczny od zwykłego jogurtu, a dodatkowo dostarcza o wiele więcej białka. To właśnie ten składnik wspomaga i przyspiesza zdrowe odchudzanie. Bogactwo kwasu mlekowego sprawia, że jest doskonałym probiotykiem, chroniącym florę bakteryjną nawet w czasie upałów. Porcja kefiru dziennie zapewnia dostęp m.in. do:

  • wapnia,
  • selenu,
  • cynku
  • fosforu,
  • witaminy A,
  • witaminy B12,
  • witaminy D.

Koktajl kefirowy z melonem

Zbyt długie przebywanie w wysokich temperaturach sprawia, że łakniemy szybkiego orzeźwienia. Doskonałym pomysłem będzie wykorzystanie soczystych owoców oraz porządnie schłodzonego kefiru. Na bazie zaledwie kilku składników przygotujemy koktajl kefirowo-melonowy. Egzotyczny smak owocu idealnie podbiją mięta oraz limonka. Lekki i słodko-kwaśny napój ekspresowo przyniesie ochłodę nawet w największe upały.

Kefir możemy połączyć z ulubionymi owocami
Kefir możemy połączyć z ulubionymi owocami123RF/PICSEL

Składniki na koktajl z kefiru i melona

  • 200 g świeżego melona kantalupa
  • 150 g bananów
  • 125 g kefiru
  • 125 g mleka
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • 1 limonka

Jak przygotować chłodzący napój z kefiru?

  1. Połowę pęczka świeżej mięty opłukujemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i odrywamy listki.
  2. Limonkę myjemy i wycieramy do sucha, a następnie kroimy na pół i z obu części wysikamy sok do niewielkiej miseczki.
  3. Melona obieramy ze skórki, kroimy na pół i za pomocą łyżki wyciągamy gniazda nasiennie. Banana obieramy ze skórki i oba owoce kroimy w kostkę.
  4. W kielichu blendera umieszczamy melona, banana, sok z limonki, mięte, kefir oraz mleko. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  5. Koktajl z kefiru i melona przed podaniem najlepiej będzie porządnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem warto także wsypać do szklanki porcję pokruszonego lodu. Smacznego!
Placuszki kefirowe ze śliwkąInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas