„Ewa gotuje”: Grzyby w cieście naleśnikowymPolsat

„Ewa gotuje”: Grzyby w cieście naleśnikowym

Grzyby w cieście naleśnikowym to wyjątkowe danie, które łączy kremowy smak sosu z chrupkością smażenia. Borowiki, odpowiednio przyrządzone i zanurzone w pysznym cieście, stają się smaczną i sycącą propozycją na obiad albo przekąskę.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki na grzyby w cieście naleśnikowym

  • kapelusze borowików suszonych
  • włoszczyzna do gotowania
  • masło klarowane do smażenia

CIASTO

  • 2  jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 ml mleka
  • mąka ile zabierze (ok. 2 szklanek)

Grzyby w cieście naleśnikowym. Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć i ugotować z włoszczyzną. Wyłowić i osuszyć. 
  2. Jajka wybić do miski, posolić. Stopniowo wsypać mąkę i zmiksować. 
  3. W tak przygotowanym cieście obtoczyć grzyby i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. 
  4. Odsączyć i od razu podawać.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News