Jak poprawnie zawijać rogaliki? Patent zdradza Ewa Wachowicz
Ewa Wachowicz przygotowała nie lada gratkę dla miłośników słodkości. W programie "halo tu polsat" zaprezentowała przepis na rogaliki z nadzieniem śliwkowym. Zdradziła też prosty przepis na to, jak poprawnie zawijać rogaliki.
Ewa Wachowicz to jedna z najbardziej restauratorek w Polsce. Na antenie Polsatu można oglądać jej autorski program "Ewa gotuje". Gwiazda często pojawia się również w porannym paśmie "halo tu polsat", gdzie prezentuje rozmaite przepisy i zdradza przydatne w kuchni triki. Ostatnio przygotowała niemałą niespodziankę dla fanów słodkich przekąsek.
Jak poprawnie zawijać rogaliki? Patent zdradza Ewa Wachowicz
Wachowicz zaprezentowała przepis na rogaliki z nadzieniem śliwkowym. To wręcz idealna propozycja do popołudniowej kawy. Przy okazji Wachowicz zdradziła też prosty trik na to, by rogaliki nie zawijały się podczas pieczenia. Co to za sposób?
- Istnieje parę patentów, aby czubeczek nie odwijał w trakcie pieczenia. Jeden z nich to taki, w którym jest on posmarowany delikatnie roztrzepanym jajkiem. Podczas zawijania czubeczek powinien znajdować się węższą stroną "do środka". Dzięki temu rogaliki będą miały szansę zawinąć się do środka rożka - wyjaśniła w nagraniu opublikowanym na Instagramie.
Przepis Ewy Wachowicz na rogaliki z nadzieniem śliwkowym
Jak przygotować rogaliki z nadzieniem z suszonych śliwek według przepisu Ewy Wachowicz? Oto przepis, który zaprezentowała podczas programu "halo tu polsat".
Składniki:
- 3 szklanki - mąki pszennej lub orkiszowej jasnej,
- połowa szklanki - śmietany 18 proc.,
- 40 g - świeżych drożdży,
- 1 łyżka - cukru trzcinowego,
- 2 - jajka,
- 200 g - masła.
Nadzienie:
- powidła z suszonych śliwek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki kakao.
Do przygotowania lukru potrzebujesz soku z cytryny, połowę łyżeczki cynamonu oraz cukier puder.
Zobacz również:
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę do miski, zrób dołeczek i dodaj śmietanę. Następnie dodaj pokruszone drożdże, dodaj odrobinę cukru i delikatnie wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw na 20 minut. Podgrzej powidła śliwkowe, dodaj cynamon, kakao - całość dokładnie wymieszaj. Do mąki z zaczynem drożdżowym wbij jajka, dodaj kostkę masła i wyrób ciasto. Gdy zacznie odchodzić od miski, przełóż je na stolnicę i zagnieć. Podziel ciasto na sześć równych części, z każdej uformuj krążek, rozwałkuj i utwórz sześć trójkątów. Na ich brzegi nałóż powidła (muszą być wystudzone). Zwiń ciasto, zagnij końcówki i uformuj rogaliki. Poukładaj je na blasze z papierem i wstaw do piekarnika na 180 st. C. Idealna rogaliki powinny mieć złoty kolor.
Na koniec przygotuj polewę. Do soku z cytryny wsyp cynamon i cukier, utrzyj je. Polewę umieść na wystudzonych rogalikach.
Źródło: halotu.polsat.pl, instagram.com/ewawachowicz