Jak poprawnie zawijać rogaliki? Patent zdradza Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz przygotowała nie lada gratkę dla miłośników słodkości. W programie "halo tu polsat" zaprezentowała przepis na rogaliki z nadzieniem śliwkowym. Zdradziła też prosty przepis na to, jak poprawnie zawijać rogaliki.

Prosty patent na idealne rogaliki? Ewa Wachowicz zdradziła sposób na to, by wyszły perfekcyjnie
Prosty patent na idealne rogaliki? Ewa Wachowicz zdradziła sposób na to, by wyszły perfekcyjnie123RF/PICSEL

Ewa Wachowicz to jedna z najbardziej restauratorek w Polsce. Na antenie Polsatu można oglądać jej autorski program "Ewa gotuje". Gwiazda często pojawia się również w porannym paśmie "halo tu polsat", gdzie prezentuje rozmaite przepisy i zdradza przydatne w kuchni triki. Ostatnio przygotowała niemałą niespodziankę dla fanów słodkich przekąsek.

Ewa Wachowicz prowadzi swój program "Ewa gotuje", pojawia się też w porannym pasmie "halo tu polsat"
Ewa Wachowicz prowadzi swój program "Ewa gotuje", pojawia się też w porannym pasmie "halo tu polsat"Artur ZawadzkiReporter

Jak poprawnie zawijać rogaliki? Patent zdradza Ewa Wachowicz

Wachowicz zaprezentowała przepis na rogaliki z nadzieniem śliwkowym. To wręcz idealna propozycja do popołudniowej kawy. Przy okazji Wachowicz zdradziła też prosty trik na to, by rogaliki nie zawijały się podczas pieczenia. Co to za sposób?

- Istnieje parę patentów, aby czubeczek nie odwijał w trakcie pieczenia. Jeden z nich to taki, w którym jest on posmarowany delikatnie roztrzepanym jajkiem. Podczas zawijania czubeczek powinien znajdować się węższą stroną "do środka". Dzięki temu rogaliki będą miały szansę zawinąć się do środka rożka - wyjaśniła w nagraniu opublikowanym na Instagramie.

Przepis Ewy Wachowicz na rogaliki z nadzieniem śliwkowym

Jak przygotować rogaliki z nadzieniem z suszonych śliwek według przepisu Ewy Wachowicz? Oto przepis, który zaprezentowała podczas programu "halo tu polsat".

Składniki:

  • 3 szklanki - mąki pszennej lub orkiszowej jasnej,  
  • połowa szklanki - śmietany 18 proc.,
  • 40 g - świeżych drożdży,
  • 1 łyżka - cukru trzcinowego,  
  • 2 - jajka,
  • 200 g - masła.  

Nadzienie:

  • powidła z suszonych śliwek,  
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 2 łyżki kakao. 

Do przygotowania lukru potrzebujesz soku z cytryny, połowę łyżeczki cynamonu oraz cukier puder.

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę do miski, zrób dołeczek i dodaj śmietanę. Następnie dodaj pokruszone drożdże, dodaj odrobinę cukru i delikatnie wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw na 20 minut. Podgrzej powidła śliwkowe, dodaj cynamon, kakao - całość dokładnie wymieszaj. Do mąki z zaczynem drożdżowym wbij jajka, dodaj kostkę masła i wyrób ciasto. Gdy zacznie odchodzić od miski, przełóż je na stolnicę i zagnieć. Podziel ciasto na sześć równych części, z każdej uformuj krążek, rozwałkuj i utwórz sześć trójkątów. Na ich brzegi nałóż powidła (muszą być wystudzone). Zwiń ciasto, zagnij końcówki i uformuj rogaliki. Poukładaj je na blasze z papierem i wstaw do piekarnika na 180 st. C. Idealna rogaliki powinny mieć złoty kolor.

Na koniec przygotuj polewę. Do soku z cytryny wsyp cynamon i cukier, utrzyj je. Polewę umieść na wystudzonych rogalikach.

Źródło: halotu.polsat.pl, instagram.com/ewawachowicz

"Ewa gotuje": Zupa dyniowa z kurkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas