Kruche ciasto z gruszkami i kruszonką. Prosty przepis
Kruche ciasto z gruszkami według przepisu Ewy Wachowicz to pomysł na rozgrzewający deser o unikalnym smaku. Delikatne masło i mąka tworzą bazę, karmelizowane gruszki dodają słodyczy, a kruszonka dopełnia całość chrupiącą strukturą. Przepis jest prosty do wykonania dzięki dokładnym wskazówkom od prowadzącej program "Ewa Gotuje".
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Kruche ciasto z gruszkami. Składniki
- 6 żółtek
- ¾ szklanki cukru
- 250 g masła
- 3½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Owoce:
- 6 gruszek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- ½ kostki masła
Zdobienie:
- cukier puder

Sposób przygotowania:
- Zimne masło posiekać. Dodać cukier i mąkę. Uperfumować cukrem waniliowym. Zagnieść.
- Włożyć do pojemnika, przykryć i schłodzić w zamrażarce.
- Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
- Cukier roztopić na patelni. Dodać masło. Wymieszać. Jeśli się zwarzy, dolać trochę wody lub śmietanki i odparować.
- W tak przygotowanym karmelu zanurzyć pokrojone gruszki. Wymieszać.
- Żółtka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć. Dodać miękkie masło i mąkę (porcjami). Zmiksować.
- Pod koniec wsypać proszek do pieczenia.
- Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść.
- Podzielić na 2 części.
- Pierwszą włożyć do pojemnika lub woreczka i zamrozić, drugą rozwałkować i wykleić nią dno oraz boki porcelanowej formy na tartę (średnica 28 cm, foremka wysmarowana masłem).
- Na cieście ułożyć gruszki w karmelu (na sztorc).
- Na wierzch pokruszyć schłodzoną kruszonkę.
- Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Polecamy również:
