„Ewa gotuje”: Kruche ciasto z gruszkami w karmeluPolsat

Kruche ciasto z gruszkami i kruszonką. Prosty przepis

Kruche ciasto z gruszkami według przepisu Ewy Wachowicz to pomysł na rozgrzewający deser o unikalnym smaku. Delikatne masło i mąka tworzą bazę, karmelizowane gruszki dodają słodyczy, a kruszonka dopełnia całość chrupiącą strukturą. Przepis jest prosty do wykonania dzięki dokładnym wskazówkom od prowadzącej program "Ewa Gotuje".

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Kruche ciasto z gruszkami. Składniki

  • 6 żółtek
  • ¾ szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 3½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Owoce:

  • 6 gruszek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ kostki masła

Zdobienie: 

  • cukier puder
Ciasto z gruszkami
Ciasto z gruszkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Zimne masło posiekać. Dodać cukier i mąkę. Uperfumować cukrem waniliowym. Zagnieść. 
  2. Włożyć do pojemnika, przykryć i schłodzić w zamrażarce. 
  3. Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. 
  4. Cukier roztopić na patelni. Dodać masło. Wymieszać. Jeśli się zwarzy, dolać trochę wody lub śmietanki i odparować. 
  5. W tak przygotowanym karmelu zanurzyć pokrojone gruszki. Wymieszać. 
  6. Żółtka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć. Dodać miękkie masło i mąkę (porcjami). Zmiksować. 
  7. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia. 
  8. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. 
  9. Podzielić na 2 części. 
  10. Pierwszą włożyć do pojemnika lub woreczka i zamrozić, drugą rozwałkować i wykleić nią dno oraz boki porcelanowej formy na tartę (średnica 28 cm, foremka wysmarowana masłem). 
  11. Na cieście ułożyć gruszki w karmelu (na sztorc). 
  12. Na wierzch pokruszyć schłodzoną kruszonkę. 
  13. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. 

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe