„Ewa gotuje”: Panettone
Odkryj tajniki przygotowania włoskiej babki panettone. Ewa Wachowicz krok po kroku opisuje proces tworzenia tego tradycyjnego wypieku.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Panettone. Potrzebne składniki
- 20 dag rodzynków namoczonych w wodzie z rumem
- 100 g skórki pomarańczowej
- 20 g drożdży
- 200 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 200 g mąki
CIASTO DROŻDŻOWE
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 20 g drożdży
- 50 ml wody
- 400 g mąki
DODATKOWO
- 1 szklanka mąki

Jak przygotować włoską babkę panettone?
- Drożdże pokruszyć do miski. Zalać ciepłą wodą (200 ml). Posłodzić, wymieszać i dosypać mąkę.
- Wymieszać, przykryć i w temp. pokojowej zostawić na 12 godzin.
- Zrobić drugie ciasto. Do miski dać miękkie masło. Wsypać cukier i zmiksować.
- Dodać jajko i ponownie utrzeć. Stopniowo dodać żółtka. Zmiksować.
- W moździerzu rozetrzeć skórkę otartą z pomarańczy oraz cukier waniliowy.
- Dodać drożdże rozrobione w wodzie. Wlać do ciasta. Uperfumować skórką z cukrem waniliowym.
- Wsypać mąkę i wyrobić. Dodać ciasto, które fermentowało przez 12 godzin.
- Posypać mąką (1 szklanka) i wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Deskę natłuścić roztopionym masłem.
- Wyłożyć ciasto i rozciągnąć.
- Rozsypać odsączone rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
- Zawinąć i delikatnie wyrobić. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 20 minut.
- Po tym czasie napowietrzyć ciasto - podnosząc do góry, przekładają na drugą stronę i odkładając (czynność powtórzyć 3-4 razy, warto przy tym natłuścić dłonie masłem).
- Przełożyć do formy - tortownica wyścielona papierem do pieczenia (powinien wystawać drugie tyle ponad formę).
- Posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia.
- Następnie piec przez 50 minut w temp. 170 st. C.
- Po upieczeniu wbić u podstawy trzy szpikulce do szaszłyków i powiesić do góry spodem na dwóch słoiczkach.
- Gdy ciasto wystygnie przełożyć na paterę.
Polecamy również:
