„Ewa gotuje”: PanettonePolsat

„Ewa gotuje”: Panettone

Odkryj tajniki przygotowania włoskiej babki panettone. Ewa Wachowicz krok po kroku opisuje proces tworzenia tego tradycyjnego wypieku.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Panettone. Potrzebne składniki

  • 20 dag rodzynków namoczonych w wodzie z rumem
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 20 g drożdży
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g mąki

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1  jajko
  • 5 żółtek
  • 20 g drożdży
  • 50 ml wody
  • 400 g mąki

DODATKOWO

  • 1 szklanka mąki
Panettone
Panettone123RF/PICSEL

Jak przygotować włoską babkę panettone?

  1. Drożdże pokruszyć do miski. Zalać ciepłą wodą (200 ml). Posłodzić, wymieszać i dosypać mąkę. 
  2. Wymieszać, przykryć i w temp. pokojowej zostawić na 12 godzin. 
  3. Zrobić drugie ciasto. Do miski dać miękkie masło. Wsypać cukier i zmiksować. 
  4. Dodać jajko i ponownie utrzeć. Stopniowo dodać żółtka. Zmiksować. 
  5. W moździerzu rozetrzeć skórkę otartą z pomarańczy oraz cukier waniliowy. 
  6. Dodać drożdże rozrobione w wodzie. Wlać do ciasta. Uperfumować skórką z cukrem waniliowym. 
  7. Wsypać mąkę i wyrobić. Dodać ciasto, które fermentowało przez 12 godzin. 
  8. Posypać mąką (1 szklanka) i wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 
  9. Deskę natłuścić roztopionym masłem. 
  10. Wyłożyć ciasto i rozciągnąć. 
  11. Rozsypać odsączone rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. 
  12. Zawinąć i delikatnie wyrobić. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 20 minut. 
  13. Po tym czasie napowietrzyć ciasto - podnosząc do góry, przekładają na drugą stronę i odkładając (czynność powtórzyć 3-4 razy, warto przy tym natłuścić dłonie masłem). 
  14. Przełożyć do formy - tortownica wyścielona papierem do pieczenia (powinien wystawać drugie tyle ponad formę). 
  15. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia. 
  16. Następnie piec przez 50 minut w temp. 170 st. C. 
  17. Po upieczeniu wbić u podstawy trzy szpikulce do szaszłyków i powiesić do góry spodem na dwóch słoiczkach. 
  18. Gdy ciasto wystygnie przełożyć na paterę. 

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe