Fakesa - zupa z soczewicy
Pyszna i zdrowa zupa.

Składniki na 6 porcji:
- 30 dag zielonej soczewicy, - 3 średnie marchewki, - 2 cebule, - koncentrat pomidorowy, - majeranek, - ziele angielskie, - kostka rosołowa "Jarzynka", - liść laurowy, - sól i pieprz.
Przygotowanie:
Soczewicę dokładnie umyć, po czym zagotować w 3 litrach wody. Zdjąć szumowiny i dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu. W tym czasie na tarce zetrzeć marchewkę, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Smażyć ją na rozgrzanym oleju, a kiedy się już zeszkli, dodać marchewkę. Wymieszać i smażyć, aż się przyrumieni. Wówczas dołożyć przecier pomidorowy. Jeszcze chwilę smażyć, a następnie zawartość patelni przelać do garnka z ugotowaną w wodzie soczewicą. Gotować zupę do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku majerankiem. Najlepiej podawać zupę z chlebem. 1 porcja - 360 kcal Czas przygotowania: 50 minut
Kobieta INTERIA.PL on Facebook