zdjęcie
„Ewa gotuje”: MoussakaPolsat

Grecka zapiekanka idealna na obiad. Rewelacyjna w smaku, prosta w przygotowaniu

Musaka. Składniki 

  • 2 bakłażany
  • sól
  • ¼ kostki  masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1½ szklanki zimnego mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • parmezan
  • 500 g mięsa mielonego, np. wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • szczypta chili
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • świeży tymianek
  • sól
Musaka
Musaka 123RF/PICSEL

Jak przygotować musakę? 

  1. Bakłażany pokroić w 1-centymetrowe plastry. 
  2. Rozłożyć na desce, z obu stron przyprawić solą i odstawić na 20-30 minut. 
  3. Po tym czasie zebrać "rosę" (ręcznikiem papierowym). 
  4. Upiec w piekarniku lub na grillu. 
  5. Zrobić sos. 
  6. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. 
  7. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  8. Dorzucić mięso, wymieszać i podsmażyć. 
  9. Zalać winem. Odparować. 
  10. Dodać pomidory. Przyprawić chili, cynamonem, oregano i tymiankiem. Posolić i zredukować. 
  11. Przygotować beszamel. 
  12. Na patelni rozgrzać masło. 
  13. Wsypać mąkę i podsmażyć na złoty kolor. 
  14. Zalać zimnym mlekiem. Wymieszać. 
  15. Przyprawić gałką muszkatołową i solą. Złożyć potrawę. 
  16. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry bakłażana. 
  17. Na bakłażana dać połowę sosu pomidorowego. 
  18. Na sos drugą warstwę bakłażanów. 
  19. Na warzywa resztę sosu i pozostałe bakłażany. 
  20. Zalać beszamelem. 
  21. Posypać startym parmezanem. 
  22. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe