Grecka zapiekanka idealna na obiad. Rewelacyjna w smaku, prosta w przygotowaniu
Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" przedstawia przepis na musakę, przepyszną zapiekankę na bazie bakłażanów z dodatkiem mięsa mielonego i aromatycznych przypraw. Dowiedz się, jak krok po kroku przygotować doskonały sos, beszamel oraz wykonać warstwowanie dania, które zachwyci każde podniebienie.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Musaka. Składniki
- 2 bakłażany
- sól
Beszamel:
- ¼ kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 1½ szklanki zimnego mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Dodatkowo:
- parmezan
Sos pomidorowy:
- 500 g mięsa mielonego, np. wołowiny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- szczypta chili
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka oregano
- świeży tymianek
- sól

Jak przygotować musakę?
- Bakłażany pokroić w 1-centymetrowe plastry.
- Rozłożyć na desce, z obu stron przyprawić solą i odstawić na 20-30 minut.
- Po tym czasie zebrać "rosę" (ręcznikiem papierowym).
- Upiec w piekarniku lub na grillu.
- Zrobić sos.
- Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dorzucić mięso, wymieszać i podsmażyć.
- Zalać winem. Odparować.
- Dodać pomidory. Przyprawić chili, cynamonem, oregano i tymiankiem. Posolić i zredukować.
- Przygotować beszamel.
- Na patelni rozgrzać masło.
- Wsypać mąkę i podsmażyć na złoty kolor.
- Zalać zimnym mlekiem. Wymieszać.
- Przyprawić gałką muszkatołową i solą. Złożyć potrawę.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry bakłażana.
- Na bakłażana dać połowę sosu pomidorowego.
- Na sos drugą warstwę bakłażanów.
- Na warzywa resztę sosu i pozostałe bakłażany.
- Zalać beszamelem.
- Posypać startym parmezanem.
- Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Polecamy również:
