Greckie smaki bez długiej podróży. Przy tych naleśnikach inne wydają się marną podróbką

Na powodzenie w smażeniu delikatnych i rozpływających się w ustach naleśników wpływa kilka czynników, jednak najważniejszym jest dobór mąki.
Na powodzenie w smażeniu delikatnych i rozpływających się w ustach naleśników wpływa kilka czynników, jednak najważniejszym jest dobór mąki.123RF/PICSEL

Jaka jest najlepsza mąka do naleśników?

Zobacz również:

    • orkiszowa,
    • razowa,
    • ryżowa,
    • kukurydziana,
    • żytnia.

    Naleśniki po grecku z mięsem mielonym

    • 2 jajka,
    • 1,5 szklanki mąki pszennej,
    • 1 szklanka mleka,
    • ½ szklanki wody gazowanej,
    • szczypta soli.
    Elastyczne i cienkie naleśniki napełnimy idealnym farszem
    Elastyczne i cienkie naleśniki napełnimy idealnym farszem123RF/PICSEL
    • 0,5 kg mięsa mielonego,
    • 1 średnia marchewka,
    • 2 duże cebule,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 cukinia,
    • 3 łyżki keczupu,
    • 3 łyżki musztardy,
    • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego,
    • 1 łyżeczka przyprawy greckiej,
    • sól i pieprz do smaku,
    • olej roślinny do smażenia.

    Przygotowanie wytrawnych naleśników po grecku

    1. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę gazowaną, doprawiamy solą, a na końcu przesiewamy mąkę. Składniki mieszamy trzepaczką lub miksujemy do powstania gładkiej masy.
    2. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15-20 minut. W kolejnym kroku na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy naleśniki i układamy je na talerzu.
    3. Przygotowanie farszu zaczynamy od posiekania cebuli i czosnku, a następnie podsmażamy je na patelni. Do zeszklonych składników dodajemy starte na tarce marchewkę i cukinię.
    4. Po podsmażeniu zdejmujemy składniki z patelni, a na ich miejsce wkładamy mięso i posypujemy przyprawą grecką. Kiedy się usmaży, ponownie mieszamy z warzywami.
    5. Zawartość patelni przekładamy do dużej miski, dodajemy keczup, musztardę oraz jogurt grecki. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy farsz na naleśniki, szczelnie zawijamy i całość podgrzewamy na patelni.
    6. Danie podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsatPolsat