Greckie smaki bez długiej podróży. Przy tych naleśnikach inne wydają się marną podróbką

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Naleśniki to wdzięczne danie, które przygotujemy zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Zajadają się nimi nie tylko dzieci, ale także dorośli. Idealnie sprawdzą się w formie szybkiego obiadu lub zapakowane do pojemnika na wynos i zjedzone podczas przerwy w pracy. Zwolennikom sycących rozwiązań proponujemy smakowite naleśniki po grecku. Doradzamy przygotowanie podwójnej porcji, bo pierwsza zniknie ekspresowo.

Na powodzenie w smażeniu delikatnych i rozpływających się w ustach naleśników wpływa kilka czynników, jednak najważniejszym jest dobór mąki.
Na powodzenie w smażeniu delikatnych i rozpływających się w ustach naleśników wpływa kilka czynników, jednak najważniejszym jest dobór mąki.123RF/PICSEL

Jaka jest najlepsza mąka do naleśników?

Na powodzenie w smażeniu delikatnych i rozpływających się w ustach naleśników wpływa kilka czynników, jednak najważniejszym jest dobór mąki. Zarówno doświadczeni kucharze, jak i amatorzy stawiający pierwsze kroki w kuchni, najczęściej sięgają po uniwersalną mąkę pszenną. Produkt pozyskiwany jest z ziaren pszenicy, a obecność glutenu gwarantuje uzyskanie elastycznej konsystencji.

Na sklepowych półkach znajdziemy aż 8 rodzajów mąki pszennej. Każdy typ mówi nam o zawartości substancji mineralnych. Przy tak dużym wyborze trudno będzie się zdecydować na jedną, którą warto włożyć do koszyka. Jeśli planujemy smażenie naleśników, wybierzmy mąkę tortową typu 450 lub 550. Warto jednak mieć na uwadze, że równie dobrze sprawdzi się m.in.:

  • orkiszowa,
  • razowa,
  • ryżowa,
  • kukurydziana,
  • żytnia.

Naleśniki po grecku z mięsem mielonym

Składniki na ciasto do naleśników po grecku

  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli.
Elastyczne i cienkie naleśniki napełnimy idealnym farszem
Elastyczne i cienkie naleśniki napełnimy idealnym farszem123RF/PICSEL

Farsz do naleśników po grecku - składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 średnia marchewka,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cukinia,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka przyprawy greckiej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie wytrawnych naleśników po grecku

  1. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę gazowaną, doprawiamy solą, a na końcu przesiewamy mąkę. Składniki mieszamy trzepaczką lub miksujemy do powstania gładkiej masy.
  2. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15-20 minut. W kolejnym kroku na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy naleśniki i układamy je na talerzu.
  3. Przygotowanie farszu zaczynamy od posiekania cebuli i czosnku, a następnie podsmażamy je na patelni. Do zeszklonych składników dodajemy starte na tarce marchewkę i cukinię.
  4. Po podsmażeniu zdejmujemy składniki z patelni, a na ich miejsce wkładamy mięso i posypujemy przyprawą grecką. Kiedy się usmaży, ponownie mieszamy z warzywami.
  5. Zawartość patelni przekładamy do dużej miski, dodajemy keczup, musztardę oraz jogurt grecki. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy farsz na naleśniki, szczelnie zawijamy i całość podgrzewamy na patelni.
  6. Danie podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsat

Sprawdź inne przepisy na pyszne naleśniki:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas