Gulasz segedyński
Ten gulasz pochodzi z węgierskiego miasta Szegedyn, a w smaku nieco przypomina bigos.
- 750 g mięsa gulaszowego
- 3 cebule
- 3 łyżki sklarowanego masła
- 500 g ziemniaków
- Sól, pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 2 listki laurowe
- słodka papryka
- 520 g kapusty kiszonej
- szczypta cukru
- 250 g kabanosów
- 1 łyżeczka oleju
- 200 g śmietany
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki i obsmażyć na sklarowanym maśle, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy, oprószyć mąką. Wlać 1,25 l wody. Dodać listki laurowe, doprawić papryką. Gotować przez ok. godzinę. Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki i kapustę i gotować jeszcze 30 minut. Kabanosy pokroić podsmażyć na oleju i dodać do gulaszu. Gulasz podawać udekorowany kleksem śmietany.
Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera: 3520 kJ/841 kcal