Gulasz segedyński

Ten gulasz pochodzi z węgierskiego miasta Szegedyn, a w smaku nieco przypomina bigos.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 750 g mięsa gulaszowego
  • 3 cebule
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • 500 g ziemniaków
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 listki laurowe
  • słodka papryka
  • 520 g kapusty kiszonej
  • szczypta cukru
  • 250 g kabanosów
  • 1 łyżeczka oleju
  • 200 g śmietany

Przygotowanie:

Mięso pokroić na kawałki i obsmażyć na sklarowanym maśle, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy, oprószyć mąką. Wlać 1,25 l wody. Dodać listki laurowe, doprawić papryką. Gotować przez ok. godzinę. Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki i kapustę i gotować jeszcze 30 minut. Kabanosy pokroić podsmażyć na oleju i dodać do gulaszu. Gulasz podawać udekorowany kleksem śmietany.

Czas przygotowania: 105 minut

Jedna porcja zawiera: 3520 kJ/841 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas