Idealnie chrupiące zapiekanki na bagietce. Tak pyszne, że nie zdążą nawet wystygnąć

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Zapiekanki najlepiej smakują posypane szczypiorkiem
Zapiekanki najlepiej smakują posypane szczypiorkiemEwa Wachowiczarchiwum prywatne

Zapiekanki na bagietce - składniki 

  • bagietka
  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • 150 g  sera żółtego w kawałkach
  • szczypiorek
Zapiekanka pasterskaInteria KulinariaInteria Kulinaria

Zapiekanki na bagietce - przygotowanie

  1. Bagietkę przekroić na pół, a następnie przeciąć wzdłuż. 
  2. Posmarować masłem, ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (w piecyku włączyć funkcję grillowania). 
  3. Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. 
  4. Masło roztopić na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebule. 
  5. Gdy zacznie się złocić, wrzucić grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i usmażyć. 
  6. Ser zetrzeć na grubych oczkach. 
  7. Na zrumienionych bagietkach rozłożyć pieczarkowy farsz. Posypać serem. 
  8. Zapiec w piekarniku (180 st. C, funkcja grillowania). 
  9. Zapiekanki najlepiej udekorować posiekanym szczypiorkiem. 

Zapiekanki na bagietce z sosem

  • 4 żółtka
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • szczypta estragonu
  1. Masło roztopić. Do żółtek dodać sok z cytryny. Posolić i ubić. Cały czas ubijając, wlać gorące masło. 
  2. Miskę umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i ubijać dalej. 
  3. Odstawić do przestudzenia.