Idealnie chrupiące zapiekanki na bagietce. Tak pyszne, że nie zdążą nawet wystygnąć

Natalia Jabłońska

Zapiekanki najlepiej smakują posypane szczypiorkiem
Zapiekanki najlepiej smakują posypane szczypiorkiemEwa Wachowiczarchiwum prywatne

Zapiekanki na bagietce - składniki 

  • bagietka
  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • 150 g  sera żółtego w kawałkach
  • szczypiorek
Zapiekanka pasterskaInteria KulinariaInteria Kulinaria

Zapiekanki na bagietce - przygotowanie

  1. Bagietkę przekroić na pół, a następnie przeciąć wzdłuż. 
  2. Posmarować masłem, ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (w piecyku włączyć funkcję grillowania). 
  3. Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. 
  4. Masło roztopić na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebule. 
  5. Gdy zacznie się złocić, wrzucić grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i usmażyć. 
  6. Ser zetrzeć na grubych oczkach. 
  7. Na zrumienionych bagietkach rozłożyć pieczarkowy farsz. Posypać serem. 
  8. Zapiec w piekarniku (180 st. C, funkcja grillowania). 
  9. Zapiekanki najlepiej udekorować posiekanym szczypiorkiem. 

Zapiekanki na bagietce z sosem

  • 4 żółtka
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • szczypta estragonu
  1. Masło roztopić. Do żółtek dodać sok z cytryny. Posolić i ubić. Cały czas ubijając, wlać gorące masło. 
  2. Miskę umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i ubijać dalej. 
  3. Odstawić do przestudzenia.