zdjęcie
„Ewa gotuje”: Jabłka w szlafrokachPolsatPolsat

Jabłka w nowym wydaniu. Taki rarytas podbija podniebienia domowników

Składniki na jabłka w szlafrokach

  • 6 jabłek
  • powidła lub konfitura 
  • płatki migdałów
  • cukier puder do dekoracji
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  1. Mąkę przesiać na stolnicę.
  2. Dorzucić zimne masło. 
  3. Posiekać. 
  4. Posłodzić. 
  5. Uperfumować cukrem waniliowym. 
  6. Zrobić dołeczek, dodać żółtko (białko odłożyć), wlać zimną wodę. 
  7. Zagarnąć nożem i szybko wyrobić ciasto. 
  8. Przełożyć do zamykanego pojemnika i na kilkanaście minut schować do lodówki. 
  9. W jabłkach wydrążyć środki, starając się przy tym nie przebić na drugą stronę.
  10.  Nałożyć powidła lub konfiturę. 
  11. Schłodzone ciasto zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
  12.  Odcinać po kawałku i obkleić wszystkie owoce (tam, gdzie są powidła, nie zaklejać - żeby podczas pieczenia para miała ujście). 
  13. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. 
  14. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałów.
  15.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiec na złoty kolor. 
  16. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczPawel Wodzynski/East NewsEast News