Jabłka w nowym wydaniu. Taki rarytas podbija podniebienia domowników
Poznaj tajniki przygotowania jabłek w szlafrokach według przepisu Ewy Wachowicz. Sprawdź, jak wykonać idealne ciasto z mąki orkiszowej, efektywnie nadziewać jabłka, oraz piec je na złoty kolor, aby osiągnąć perfekcyjny efekt. Taki rarytas znika w mgnieniu oka.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na jabłka w szlafrokach
- 6 jabłek
- powidła lub konfitura
- płatki migdałów
- cukier puder do dekoracji
Ciasto
- 300 g mąki orkiszowej
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać na stolnicę.
- Dorzucić zimne masło.
- Posiekać.
- Posłodzić.
- Uperfumować cukrem waniliowym.
- Zrobić dołeczek, dodać żółtko (białko odłożyć), wlać zimną wodę.
- Zagarnąć nożem i szybko wyrobić ciasto.
- Przełożyć do zamykanego pojemnika i na kilkanaście minut schować do lodówki.
- W jabłkach wydrążyć środki, starając się przy tym nie przebić na drugą stronę.
- Nałożyć powidła lub konfiturę.
- Schłodzone ciasto zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
- Odcinać po kawałku i obkleić wszystkie owoce (tam, gdzie są powidła, nie zaklejać - żeby podczas pieczenia para miała ujście).
- Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
- Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałów.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiec na złoty kolor.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Karol Okrasa wskazuje, co ugotować na walentynkową kolację. Mamy przepisNazywają ją zupą biedaków. Niech nazwa cię nie zmyliOto sprzymierzeńcy odchudzania. Rozgrzewają i poprawiają trawienie. Zajadaj bez obaw o wagę
