Jajka sadzone na szynce
Prościej już się nie da. Jajka sadzone na plasterkach boczku to minimalistyczne śniadanie białkowo - tłuszczowe to energetyczna i sycąca propozycja na dobry początek dnia.
Składniki
2 jajka
2 większe plastry boczku
olej
sól, pieprz
szczypiorek
Jajka sadzone na szynce - sposób przygotowania:
Zobacz również:
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
- Marysieńkę podasz raz, a rodzina będzie zawsze o nią prosić. Hit na święta
1. Na patelni rozgrzewamy olej (w niewielkiej ilości), dodajemy plastry boczku lub ulubionej szynki i podsmażamy z obu stron.
2.Jajka wbijamy na mięso, oprószamy przyprawami.
3. Szczypior myjemy i dokładnie suszymy. Siekamy bardzo drobno i posypujemy jajka sadzone na szynce.
4. Smażymy całość pod przykryciem, aż jajka się zetną.
5. Jajka sadzone na szynce podajemy z grzankami, bułkami i warzywami.
***
Lubisz jajka? Spróbuj tych przepisów:
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka na obiad
***
Zobacz również: