Jedno czy dwa dziennie? Tyle jajek powinien jeść dorosły człowiek

Jajka to skarbnica witamin, składników odżywczych i dobrze przyswajalnego przez organizm białka. To wszystko sprawia, że przez wielu dietetyków uważane są wręcz za pokarm idealny, który powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Ile jajek dziennie powinniśmy jeść, by skorzystać z ich dobrego wpływu na zdrowie?

Jajka to prawdziwa kopalnia witamin
Jajka to prawdziwa kopalnia witamin 123RF/PICSEL
  • witamin A, E, D i K
  • witamin z grupy B
  • kwasu pantotenowego
  • choliny
  • fosforu
  • potasu
  • wapnia
  • żelaza
  • cynku
  • magnezu
  • selenu
  • jodu

Jajko to także doskonałe źródło pełnowartościowego białka, dobrze przyswajalnego przez organizm. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała białko jajka za wzorcowe - wykorzystuje się je więc do pomiaru zawartości aminokwasów w innych produktach.

Jajka mają jeszcze jedną zaletę - są niskokaloryczne, sprzyjają odchudzaniu i pomagają utrzymać stałą wagę, a przy tym szczupłą sylwetkę. Jedno jajo o masie około 60 g ma tylko 81 kcal.

Żółtko jajka zawiera także luteinę, która poprawia widzenie, chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Obniża ona również ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób serca.

Ile jajek dziennie można jeść?

Światowa Organizacja Zdrowia uznała, że dorosły, zdrowy człowiek powinien zjadać średnio 10 jajek tygodniowo. American Heart Association (AHA) zaleca natomiast, by jeść 1-2 jajka dziennie. Osoby z  wysokim poziomem cholesterolu mogą zmniejszyć tę ilość, choć nowe badania wykazały, że jajka nie mają znacznego wpływu na jego poziom.

Greccy naukowcy udowodnili za to, że jedzenie do trzech jajek tygodniowo zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Zobacz również:

Co jeść i suplementować, żeby nie chorować? "Tajemnica odporności leży na talerzu"INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas