Jak prawidłowo gotować młode ziemniaki?
Za sprawą sezonu wiosenno-letniego na naszych stołach coraz częściej lądują młode ziemniaki. Jeśli chcemy cieszyć się pełnym smakiem takich kartofli, podczas ich gotowania powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Oto triki, dzięki którym młode ziemniaki będą smaczniejsze.
Młode ziemniaki z masłem i koperkiem doskonale smakują w połączeniu z kefirem lub kwaśną śmietaną. Te warzywa mogą być zarówno dodatkiem do dania, jak i jego główną częścią. Chcąc wydobyć z młodych ziemniaków ich pełny smak, pamiętajmy o kilku zasadach, gdy zabieramy się za ich gotowanie.
Czytaj także: Posmaruj tym garnek. Ziemniaki już nigdy nie wykipią
Przede wszystkim wybierajmy ziemniaki o podobnym rozmiarze. Dzięki temu podczas obróbki termicznej ziemniaki ugotują się równomiernie. Pamiętajmy również, by podczas zakupów zwrócić uwagę na jakość kartofli. Wybieramy te, które wyglądają najzdrowiej, unikając ziemniaków zbyt miękkich lub z bulwą o zielonym zabarwieniu.
Młodych ziemniaków nie powinniśmy obierać ze skórki. To właśnie ona nadaje charakterystyczny smak młodym ziemniakom. Przed ich ugotowaniem należy dokładnie wyszorować ziemniaki. Tak oczyszczone ziemniaki z powodzeniem możemy zanurzyć w wodzie i gotować je w tzw. "mundurkach".
Warto wiedzieć: Toksyczne ziemniaki. Jak je rozpoznać?
Jak gotować młode ziemniaki?
Oczyszczone ziemniaki należy umieścić w garnku z wrzącą, posoloną wodą. Wrzątek sprawi, że smak młodego ziemniaka zostanie w środku, pod skórką. Wodę natomiast należy posolić w proporcji - 1 łyżeczka soli na 1 kg warzyw.
Ziemniaki gotujemy przez kilkanaście minut, sprawdzając, czy są miękkie. W przypadku młodych kartofli powinny być gotowe do spożycia po 10-15 minutach od momentu wrzenia wody.