Sekret tkwi w kilku składnikach. Domowa masa do makowca będzie idealna

Sprawdź, jak przygotować idealną masę do makowca
Sprawdź, jak przygotować idealną masę do makowca123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść mak?

Zobacz również:

    Co zrobić, żeby masa makowa była wilgotna?

    Jak zrobić masę na makowiec? Potrzebne składniki

    Makowiec z dobrze zrobioną masą rozpływa się w ustach
    Makowiec z dobrze zrobioną masą rozpływa się w ustach123RF/PICSEL
    • 500 gramów suchego maku,
    • 150 gramów brązowego cukru,
    • trzy łyżki miodu,
    • 100 gramów rodzynek,
    • 50 gramów orzechów włoskich,
    • dwie łyżki aromatu migdałowego,
    • jedna łyżeczka cynamonu w proszku,
    • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
    • jedna łyżka masła (powinno być w temperaturze pokojowej).

    Jak zrobić idealną masę makową? Sposób przygotowania

    Do masy makowej idealnie pasują rodzynki, migdały czy orzechy.
    Do masy makowej idealnie pasują rodzynki, migdały czy orzechy.123RF/PICSEL
    1. Mak zalewamy wodą (powinna pokryć wszystkie ziarna), gotujemy przez 15 minut na małym ogniu i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie odsączamy z nadmiaru wody przez sitko i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc.
    2. Mielimy mak dwukrotnie używając drobnego sitka. Do przygotowania masy makowej możemy również użyć dostępnego w sklepach gotowego zmielonego maku. Wystarczy go jedynie zalać wrzątkiem i wystudzić, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
    3. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy całość. Do masy możemy dodać posiekane migdały lub suszone owoce.
    4. Przed wykorzystaniem masy do wypieków należy połączyć ją z ubitymi białkami (można również z całymi jajkami, w zależności od przepisu). Warto wiedzieć, że na masę o wadze 500 gramów potrzeba sześć ubitych na sztywną pianę białek. Ten trik sprawi, że masa nie będzie odstawać od ciasta.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?