Zły cholesterol i kilogramy będą spadać. Możesz jeść nawet prosto ze słoika

Pędy bambusa wyjęte ze słoika/puszki są już gotowe do jedzenia
Pędy bambusa wyjęte ze słoika/puszki są już gotowe do jedzeniaCanvaProINTERIA.PL

Azjatycki przysmak dobry dla zdrowia

Pędy bambusa - obniżą cholesterol, pomogą jelitom

Świeże pędy bambusa przypominają nieco szparagi
Świeże pędy bambusa przypominają nieco szparagiCanvaProINTERIA.PL
  • Witamina E - znana ze swoich właściwości wspomagających młody wygląd skóry, pomaga także w zdrowym wzroście włosów,
  • Witamina B6 - wspomaga budowanie odporności, bierze udział w wielu procesach metabolicznych, reguluje pracę układu nerwowego,
  • Aminokwasy - biorą udział we wszelkich procesach regeneracyjnych komórek w naszym ciele oraz odpowiadają za gospodarkę hormonalną, 
  • Błonnik pokarmowy - poprawia perystaltykę jelit, reguluje cykl wypróżnień, zmniejsza stężenie złego cholesterolu we krwi, stabilizuje poziom glukozy we krwi,
  • Potas - obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom pH komórek, odpowiada za właściwe przewodzenie impulsów nerwowych,
  • Miedź - dezaktywuje wolne rodniki, bierze udział w przyswajaniu żelaza, ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mięśni i stawów, 
  • Przeciwutleniacze - neutralizują wolne rodniki, które odpowiadają za proces starzenia i ryzyko rozwoju groźnych chorób ogólnoustrojowych.

Sprzymierzeniec walki z nadwagą

Pędy bambusa pomogą w walce z nadmiarowymi kilogramami
Pędy bambusa pomogą w walce z nadmiarowymi kilogramamiCanvaProINTERIA.PL

Aromatyczna zupa bambusowa

Zupa bambusowa
Zupa bambusowaCanvaProINTERIA.PL
  • 1 puszka pędów bambusa 
  • 1 spora garść kiełków fasoli mung (świeże lub z zalewy) 
  • 1 mały pęczek grubego szczypiorku z dymką 
  • 100 g tofu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • płaska łyżeczka soli 
  • płaska łyżeczka płatków chilli 
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego 
  • 3 litry wody lub lekkiego bulionu (w wersji wegańskiej i wegetariańskiej - warzywnego) 
  • 2 łyżki oleju lub masła 
  • makaron ryżowy 
  1. Tofu pokroić w drobną kostkę, kilka kosteczek odłożyć do dekoracji, resztę zrumienić w sporym garnku na oleju lub maśle. 
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do garnka, dodać też bambus, sos sojowy i chili, zamieszać. 
  3. Składniki w garnku zalać wodą lub bulionem, zagotować i podgrzewać na małym ogniu kilka minut, zgasić ogień. 
  4. Dodać posiekany drobno szczypior oraz pokruszony makaron ryżowy, przykryć i odstawić na 10 minut. 
  5. Podawać z kosteczkami niepodsmażonego tofu i świeżymi kiełkami fasoli. 
Kurczak słodko-kwaśny - klasyczne danie kuchni azjatyckiejInteria KulinariaInteria Kulinaria
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?