Wlej do garnka z wodą. Kopytka wyjdą miękkie i delikatne

Kopytka jak u babci? Patent z mlekiem sprawi, że będą idealne
Kopytka jak u babci? Patent z mlekiem sprawi, że będą idealne123RF/PICSEL

Kopytka: zacznij od ziemniaków

Jak zrobić cynamonowe kopytka?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Ziemniaki się kleją? Co robić?

Kopytka się kleją podczas gotowania? Co robić?

Dodajesz olej do wrzątku? Ten patent nie zawsze się sprawdza
Dodajesz olej do wrzątku? Ten patent nie zawsze się sprawdza123RF/PICSEL

Jak przygotować kopytka?

  • kilogram ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • jedno jajko
  • sól
  1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie dodać jajko i mąkę. 
  2. Szybko zarobić ciasto, aby miało jednolitą konsystencję. 
  3. Następnie przekładamy zawartość miski na stolnicę i formujemy równe, długie wałeczki. 
  4. Spłaszczmy je, a następnie kroimy na kopytka, o długości centymetra albo dwóch. 
  5. Surowe kopytka gotujemy w osolonej wodzie: półtorej minuty od wypłynięcia na wierzch.