Wlej do garnka z wodą. Kopytka wyjdą miękkie i delikatne

Kopytka jak u babci? Patent z mlekiem sprawi, że będą idealne
Kopytka jak u babci? Patent z mlekiem sprawi, że będą idealne123RF/PICSEL

Kopytka: zacznij od ziemniaków

Jak zrobić cynamonowe kopytka?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Ziemniaki się kleją? Co robić?

Zobacz również:

    Kopytka się kleją podczas gotowania? Co robić?

    Dodajesz olej do wrzątku? Ten patent nie zawsze się sprawdza
    Dodajesz olej do wrzątku? Ten patent nie zawsze się sprawdza123RF/PICSEL

    Jak przygotować kopytka?

    • kilogram ugotowanych ziemniaków
    • 200 g mąki pszennej
    • jedno jajko
    • sól
    1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie dodać jajko i mąkę. 
    2. Szybko zarobić ciasto, aby miało jednolitą konsystencję. 
    3. Następnie przekładamy zawartość miski na stolnicę i formujemy równe, długie wałeczki. 
    4. Spłaszczmy je, a następnie kroimy na kopytka, o długości centymetra albo dwóch. 
    5. Surowe kopytka gotujemy w osolonej wodzie: półtorej minuty od wypłynięcia na wierzch.