Miastowi zajadają się nim w karczmach. Świetnie smakuje solo i z dodatkiem masła

Zapach piekących się we wnętrzu pieca kaflowego podpłomyków to jedno z najstarszych wspomnień z dzieciństwa. Kiedy u babci zaczynało brakować chleba, z kilku prostych składników wyczarowywała puszyste w środku oraz idealnie przypieczone na zewnątrz podpłomyki. Przy talerzu z parującymi placuszkami zbierała się cała rodzina i na moment słychać było tylko odgłosy zajadania. W domowym notesie z przepisami zachowałam recepturę na najlepsze babcine podpłomyki.

W jaki sposób przygotować tradycyjne podpłomyki?
W jaki sposób przygotować tradycyjne podpłomyki?123RF/PICSEL

Z czego robi się podpłomyk?

Tradycyjne podpłomyki to płaskie i owalne placuszki, składające się przede wszystkim z mąki, wody i soli. Smakołykiem zajadali się już najstarsi Słowianie, którym zastępował współczesny chleb. W najdawniejszych czasach przygotowywano podpłomyki prosto nad żarem unoszącym się z ognisk, później w specjalnych piecach, a na końcu w ruch poszły patelnie i nowoczesne piekarniki. Dla najuboższych mieszkańców wsi to właśnie podpłomyki stanowiły podstawę żywienia oraz jedyną dostępną formę pieczywa.

Bez czego nie udałyby się podpłomyki? Ważne, by odpowiednio połączyć ze sobą trzy podstawowe składniki, czyli mąkę pszenną, ciepłą wodę i zwykłą białą sól. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by nieco zamieszać w tradycyjnej recepturze. Obecnie do podpłomyków dodaje się także liczne zioła i przyprawy, np. kminek, czarnuszkę, pietruszkę, a nawet czosnek. Jak przyrządzić najbardziej podstawową wersję? Przedstawiamy listę niezbędnych produktów.

Przygotowanie domowych podpłomyków z patelni

Składniki na podpłomyki

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
Ciasto na podpłomyki składa się jedynie z trzech składników
Ciasto na podpłomyki składa się jedynie z trzech składników123RF/PICSEL

Jak zrobić podpłomyki?

  1. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, a w osobnym naczyniu rozpuszczamy sól w ciepłej wodzie.
  2. Miksturę na bazie wody i soli dolewamy do miski z przesianą mąką, a całość mieszamy do połączenia się składników.
  3. Z powstałej masy wyrabiamy gładkie, gęste i elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania nadal powinno być lekko klejące.
  4. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, zawijamy w przezroczystą folię spożywczą i odstawiamy na bok na ok. 30 minut.
  5. Blat kuchenny lub stolnicę podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na ok. 12 kawałków i każdy z nich cienko wałkujemy na okrągły placek.
  6. Patelnię bez dodatku tłuszczu rozgrzewamy na średniej mocy palnika i kładziemy na niej placuszki z ciasta.
  7. Każdy smażymy przez ok. 1,5 minuty z obu stron, do momentu, aż na powierzchni pojawią się charakterystyczne brązowe plamki.

Z czym jeść gotowe podpłomyki?

Ciepłe i miękkie podpłomyki z powodzeniem zastąpią kromki pieczywa. Najlepiej podawać je tuż po przygotowaniu. Doskonale smakują z samym masłem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować je z innymi smarowidłami. Podane na stół sprawdzą się z przeróżnymi pastami, np. warzywnymi czy jajecznymi, a także ze słodkim dżemem i konfiturą. Domowe podpłomyki świetnie komponują się z mięsami w sosach, potrawami typu curry lub jako dodatek do dań z grilla.

„Ewa gotuje”: PodpłomykiPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas