Miastowi zajadają się nim w karczmach. Świetnie smakuje solo i z dodatkiem masła

W jaki sposób przygotować tradycyjne podpłomyki?
W jaki sposób przygotować tradycyjne podpłomyki?123RF/PICSEL

Z czego robi się podpłomyk?

Zobacz również:

    Przygotowanie domowych podpłomyków z patelni

    • 300 g mąki pszennej
    • 250 ml ciepłej wody
    • szczypta soli
    Ciasto na podpłomyki składa się jedynie z trzech składników
    Ciasto na podpłomyki składa się jedynie z trzech składników123RF/PICSEL
    1. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, a w osobnym naczyniu rozpuszczamy sól w ciepłej wodzie.
    2. Miksturę na bazie wody i soli dolewamy do miski z przesianą mąką, a całość mieszamy do połączenia się składników.
    3. Z powstałej masy wyrabiamy gładkie, gęste i elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania nadal powinno być lekko klejące.
    4. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, zawijamy w przezroczystą folię spożywczą i odstawiamy na bok na ok. 30 minut.
    5. Blat kuchenny lub stolnicę podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na ok. 12 kawałków i każdy z nich cienko wałkujemy na okrągły placek.
    6. Patelnię bez dodatku tłuszczu rozgrzewamy na średniej mocy palnika i kładziemy na niej placuszki z ciasta.
    7. Każdy smażymy przez ok. 1,5 minuty z obu stron, do momentu, aż na powierzchni pojawią się charakterystyczne brązowe plamki.

    Z czym jeść gotowe podpłomyki?

    „Ewa gotuje”: PodpłomykiPolsatPolsat