Jak zrobić domowe bułeczki?
Domowe bułeczki są pyszne, a zrobione samodzielnie dają naprawdę dużą satysfakcję. Do ich przygotowania wystarczą w zasadzie tylko suche drożdże, woda oraz mąka. Dla uzyskania lepszego smaku można posypać je makiem, ziołami lub sezamem. Poniżej przedstawiamy przepis na najlepsze pieczywo domowe!
Dlaczego warto postawić na domowe pieczywo?
Zapach domowego pieczywa w domu może być bodźcem do przywołania wspomnień jeszcze z czasów dzieciństwa. Chrupiące bułeczki z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Przepis na domowe wypieki przyda się w szczególności, jeśli wszystkie piekarnie są zamknięte lub nagle zabraknie pieczywa. Sam wypiek jest prosty i zajmuje tylko kilka chwil.
Domowe bułki: Składniki
Do zrobienia domowych bułeczek, będziesz potrzebować poniższych składników:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 300 ml wody (ciepłej),
- 20 g świeżych drożdży,
- 1,5 łyżeczki soli,
- odrobina oleju.
Przepis na domowe bułki
Oto przepis na wykonanie szybkich domowych bułek:
1. Na początku do miski wlej wodę i dodaj drożdże. Następnie przesiej mąkę i dodaj sól. Ciasto możesz zacząć wyrabiać ręcznie lub posłużyć się mikserem.
2. Gdy ciasto jest już dokładnie wyrobione, uformuj z niego kulę i gotowe przykryj ściereczką. Odłóż na 15 minut.
3. Kulę z ciasta podziel na równe części, z których powinno wyjść około 10 bułek. Z kulek uformuj kształt bułek i wyłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw je do wyrośnięcia na 15 minut.
4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Na dnie piekarnika połóż naczynie z wodą, by w trakcie pieczenia, ulatywała z niego para, która wspomaga cały proces. Na każdej bułce zrób nacięcie, by lepiej się dopiekły. Piecz przez 15 minut. Smacznego!