Jak zrobić dżem z aronii?
Dżem z aronii to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek i potraw. Oto trzy przepisy, które sprawią, że pokochasz przetwory z tej wspaniałej jagody. Aronia zarówno na surowo, jak i w przetworach, może chronić przed miażdżycą, cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym. Jest znana z pozytywnego wpływu na wzrok, pamięć i koncentrację. Przypuszcza się także, że częste jedzenie aronii może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów. Zatem jak zrobić dżem z aronii?
Domowy dżem z aronii: Przepis
Jak zrobić dżem z aronii? Wystarczy kilogram jagód oraz 75 dekagramów cukru, aby przygotować tradycyjny, domowy dżem z aronii. Przepis i wykonanie są bardzo proste. Należy zmiażdżyć połowę kilograma owoców, dodać do nich cukier i zagotować na małym ogniu. Następnie trzeba zdjąć szumowiny i wsypać pozostałe jagody — znów zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż owoce staną się szkliste. Konfitura z aronii wymaga uwagi, trzeba często ją mieszać i od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, aby dżem się nie przypalił. Gotową konfiturę przelewamy do słoików i pasteryzujemy.
Rada: można przygotować też klasyczny dżem z aronii bez cukru. Wówczas pod koniec gotowana należy dodać środek żelujący zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Jak zrobić dżem z aronii i jabłek?
Dżem z aronii i jabłek to pyszny dodatek do kanapek, naleśników czy racuchów. Aby go wykonać, należy przygotować kilogram aronii, kilogram jabłek oraz 75 dekagramów cukru i produkt żelujący na bazie pektyny. Pyszny dżem z aronii powstanie, gdy zostaną wykonane następujące kroki:
- Przygotowanie dżemu należy rozpocząć dwa dni wcześniej od zamrożenia owoców. Można to zrobić w woreczkach foliowych lub jeśli pozwala na to miejsce w zamrażarce, w garnku.
Konfitura z aronii i bananów bez cukru
Konfitura z aronii powstanie z kilograma jagód, pięciu bananów oraz produktu żelującego na bazie pektyny. Aronię należy umyć, oczyścić z szypułek i zamrozić na 48 godzin. Owoce wyjąć z zamrażalnika, przesypać do garnka i gotować przez 30 - 40 minut na małym ogniu. W tym czasie trzeba obrać i pokroić na plasterki banany, a następnie dodać je do aronii. Całość gotować jeszcze 10 - 15 minut, po czym dodać środek żelujący i postępować według instrukcji na opakowaniu. Gotowy dżem z aronii przełożyć do słoików i poddać pasteryzacji.
Rada: banany można zastąpić gruszkami, które także nadają konfiturze naturalnej słodyczy i doskonale komponują się z aronią. Aby wyeliminować z przepisu środek żelujący, można dodać do aronii kilogram obranych i pokrojonych w kostkę jabłek.
Jak podawać dżem z aronii?
Dżem z aronii to doskonały dodatek do naleśników, racuchów, gofrów i owsianki. Wybornie smakuje na kanapkach z masłem. W wersji wytrawnej można pałaszować go z pasztetem lub dodawać do mięs.