Jak zrobić karkówkę w kociołku? Sprawdzony przepis od Ewy Wachowicz
Karkówka z kociołka to danie, które zdobywa uznanie gości dzięki intensywnemu smakowi oraz prostocie przygotowania. Ewa Wachowicz dzieli się swoim pomysłem na smaczną potrawę, łączącą mięso, warzywa i przyprawy w kompozycji idealnej na spotkania przy ognisku.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na karkówkę z kociołka
- 2 kg karkówki wieprzowej
- sól
- pieprz ziołowy
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 6 ziemniaków
- smalec wieprzowy lub gęsi
- plastry boczku i liście kapusty
Marynata:
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki powideł
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

Przygotowanie karkówki z kociołka
- Karkówkę pokroić w grube plastry. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym.
- Do przecieru dodać powidła, przecisnąć czosnek i przyprawić papryką.
- Dobrze wymieszać i nałożyć na mięso z jednej strony.
- Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w plastry, paprykę wyczyścić i pokroić na kawałki.
- Kociołek wysmarować smalcem.
- Wyłożyć plastrami boczku i liśćmi kapusty.
- W środku umieścić plaster karkówki (na sztorc).
- Obok dać warzywa i w ten sposób wypełnić całe naczynie.
- Kociołek zamknąć, zakręcić i wstawić do ogniska.
- Dusić przez co najmniej 2 godziny.
Polecamy również:
