„Ewa gotuje”: Karkówka z kociołkaPolsat

Jak zrobić karkówkę w kociołku? Sprawdzony przepis od Ewy Wachowicz

Karkówka z kociołka to danie, które zdobywa uznanie gości dzięki intensywnemu smakowi oraz prostocie przygotowania. Ewa Wachowicz dzieli się swoim pomysłem na smaczną potrawę, łączącą mięso, warzywa i przyprawy w kompozycji idealnej na spotkania przy ognisku.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki na karkówkę z kociołka

  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 6 ziemniaków
  • smalec wieprzowy lub gęsi
  • plastry boczku i liście kapusty

Marynata:

  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki powideł
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
Karkówka
Karkówka123RF/PICSEL

Przygotowanie karkówki z kociołka

  1. Karkówkę pokroić w grube plastry. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. 
  2. Do przecieru dodać powidła, przecisnąć czosnek i przyprawić papryką. 
  3. Dobrze wymieszać i nałożyć na mięso z jednej strony. 
  4. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w plastry, paprykę wyczyścić i pokroić na kawałki. 
  5. Kociołek wysmarować smalcem. 
  6. Wyłożyć plastrami boczku i liśćmi kapusty. 
  7. W środku umieścić plaster karkówki (na sztorc). 
  8. Obok dać warzywa i w ten sposób wypełnić całe naczynie. 
  9. Kociołek zamknąć, zakręcić i wstawić do ogniska. 
  10. Dusić przez co najmniej 2 godziny.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe