Jak zrobić pyszną, klasyczną zapiekankę?

Zapiekanka – przekąska, która przetrwała szare czasy PRL, i dziś, w dobie mody na uliczne jedzenie, znów wraca do łask. Trudno się temu dziwić, bo dobrze przygotowana zapiekanka, z odpowiedniej jakości składnikami, to uczta dla podniebienia.

Zapiekanka - szybka i prosta w przygotowaniu, zachwycająca smakiem
Zapiekanka - szybka i prosta w przygotowaniu, zachwycająca smakiem123RF/PICSEL

Zapiekanki, nazywane obecnie przez młodzież „zapieksami” to już kultowy specjał, gdy mowa o potrzebie wrzucenia na ząb czegoś szybkiego i smakowitego. I choć zapiekanki są banalnie proste do zrobienia, to żeby cieszyć się pełnią smaku, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Jeden z sekretów pysznej zapiekanki tkwi w pieczarkach. Przekąska będzie smaczniejsza, jeśli zamiast je kroić - zetrzemy pieczarki na tarce. Zatem do dzieła!

Do przygotowania zapiekanki potrzebujesz:

  • 2 bagietki
  • 350 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • ketchup

Jak zrobić pyszną zapiekankę?

Zetrzyj pieczarki na tarce o grubych oczkach. Identycznie należy postępować z żółtym serem. Staraj się wybierać taki rodzaj sera, który łatwo się roztapia podczas obróbki termicznej. Oba składniki mieszamy ze sobą - wedle uznania doprawiając je do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką w proszku.

Zapiekanki można przygotować na wiele sposobów z różnymi dodatkami
Zapiekanki można przygotować na wiele sposobów z różnymi dodatkami123RF/PICSEL

Bagietki przetnij wzdłuż na pół, a znajdujący się w środku miękisz starannie i delikatnie ugniataj, robiąc miejsce na ser i pieczarki. Na bagietki nanosimy cienką warstwę ketchupu, a następnie uzupełniamy farszem serowo-pieczarkowym.

Zapiekanki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Smakołyk powinien się piec przez 15 minut. Po tym czasie bagietki z dodatkami wyciągamy i pozwalamy im trochę wystygnąć. Polewamy ketchupem, majonezem lub ulubionym sosem.

***

„Ewa gotuje”: Zapiekanka po szwedzkuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas