Jak zrobić pyszną, klasyczną zapiekankę?
Zapiekanka – przekąska, która przetrwała szare czasy PRL, i dziś, w dobie mody na uliczne jedzenie, znów wraca do łask. Trudno się temu dziwić, bo dobrze przygotowana zapiekanka, z odpowiedniej jakości składnikami, to uczta dla podniebienia.
Zapiekanki, nazywane obecnie przez młodzież „zapieksami” to już kultowy specjał, gdy mowa o potrzebie wrzucenia na ząb czegoś szybkiego i smakowitego. I choć zapiekanki są banalnie proste do zrobienia, to żeby cieszyć się pełnią smaku, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
Jeden z sekretów pysznej zapiekanki tkwi w pieczarkach. Przekąska będzie smaczniejsza, jeśli zamiast je kroić - zetrzemy pieczarki na tarce. Zatem do dzieła!
Do przygotowania zapiekanki potrzebujesz:
- 2 bagietki
- 350 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- ketchup
Jak zrobić pyszną zapiekankę?
Zetrzyj pieczarki na tarce o grubych oczkach. Identycznie należy postępować z żółtym serem. Staraj się wybierać taki rodzaj sera, który łatwo się roztapia podczas obróbki termicznej. Oba składniki mieszamy ze sobą - wedle uznania doprawiając je do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką w proszku.
Bagietki przetnij wzdłuż na pół, a znajdujący się w środku miękisz starannie i delikatnie ugniataj, robiąc miejsce na ser i pieczarki. Na bagietki nanosimy cienką warstwę ketchupu, a następnie uzupełniamy farszem serowo-pieczarkowym.
Zapiekanki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Smakołyk powinien się piec przez 15 minut. Po tym czasie bagietki z dodatkami wyciągamy i pozwalamy im trochę wystygnąć. Polewamy ketchupem, majonezem lub ulubionym sosem.
***