Jaka dieta jest najbardziej korzystna dla mężczyzn. Naukowcy alarmują!

Autorzy nowego badania naukowego twierdzą, że regularne spożywanie niektórych pokarmów zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu prostaty u mężczyzn. Eksperci radzą, aby panowie unikali m.in. nadmiernego spożycia mięsa, produktów pszennych, słodzonych napojów dietetycznych, nabiału i buraków. Czego jeszcze?

Dla zdrowia warto zmodyfikować nawyki żywieniowe
Dla zdrowia warto zmodyfikować nawyki żywieniowe123RF/PICSEL

Niezdrowe odżywianie może prowadzić do wystąpienia wielu chorób

Nie jest tajemnicą, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie - gdy zamiast warzyw i owoców dominują w niej wysokoprzetworzone produkty, pogorszeniu ulega samopoczucie, a ryzyko wystąpienia groźnych chorób drastycznie wzrasta.

Eksperci alarmują, że niezdrowe odżywianie odpowiada za co piąty zgon na świecie, zabijając więcej osób niż palenie papierosów. Jadłospis obfitujący w utwardzone tłuszcze, sól i cukier, przyczynia się także do rozwoju niektórych nowotworów, w tym raka prostaty. Przyjrzeć się temu zagadnieniu postanowili amerykańscy uczeni, którzy dowiedli, że nadmierne spożywanie pewnych pokarmów zwiększa ryzyko raka.

Naukowcy nie mają wątpliwości. Mężczyźni powinni bardziej zwracać uwagę na dietę
Naukowcy nie mają wątpliwości. Mężczyźni powinni bardziej zwracać uwagę na dietęFotolia.com

Czego panowie nie powinni jeść? Naukowcy alarmują!

Zespół badaczy z Cleveland Clinic w stanie Ohio przeanalizował dane pozyskane od 76 685 mężczyzn w wieku od 55 do 74 lat, którzy byli monitorowani przez 13 lat. Naukowcy zwrócili uwagę m.in. na stosowaną przez nich dietę, a następnie przebadali surowicę krwi pod kątem kilku metabolitów tworzonych przez bakterie bytujące w jelitach.

Naukowcy odkryli powiązania między najbardziej agresywną postacią raka prostaty a nadmiernym stężeniem fenyloacetyloglutaminy, choliny i betainy. Fenyloacetyloglutamina jest wytwarzana, gdy bakterie jelitowe rozkładają fenyloalaninę, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwas. Znajduje się ona w produktach wysokobiałkowych, takich jak: nabiał, mięso, drób, soja, ryby, fasola, orzechy, a także w napojach dietetycznych słodzonych aspartamem. Cholina jest obecna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: mięso, ryby, jaja i nabiał, zaś betaina - w skorupiakach, pszenicy i burakach.

To co jemy, wpływa na to, jak się czujemy. Jakie produkty w nadmiarze szkodzą mężczyznom?
To co jemy, wpływa na to, jak się czujemy. Jakie produkty w nadmiarze szkodzą mężczyznom? 123RF/PICSEL

Mężczyźnie powinni ograniczyć spożycie mięsa

Naukowcy odkryli, że mężczyźni z podwyższonym poziomem fenyloacetyloglutaminy w surowicy krwi byli 2,5 razy bardziej narażeni na śmierć z powodu raka prostaty niż ci z najniższym poziomem tego metabolitu. Z kolei na badanych, u których odnotowano zwiększone stężenie choliny lub betainy, ciążyło niemal dwukrotnie większe ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty.

Nasze odkrycia sugerują, że pokarm wchodzi w złożoną interakcję z bakteriami jelitowymi, wpływając na naszą podatność na niektóre nowotwory
komentuje dr Nima Sharifi, główny autor badania.

Uczony zaznacza, że panowie powinni uważniej przyjrzeć się zwłaszcza ilości mięsa w jadłospisie. "Metabolity związane z rakiem prostaty wytwarzane są głównie po spożyciu mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego warto je ograniczyć" - konkluduje.

***

Przeczytaj również: 

Zobacz również: 

Love Island #życiepoprogramie odc. 2POLSAT GO
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas