Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomoże na cholesterol i wahania cukru

Dlaczego warto jeść czerwony ryż?
Dlaczego warto jeść czerwony ryż?123RF/PICSEL

Czerwony ryż: Co to takiego?

Wartość odżywcza czerwonego ryżu: Co w ziarnach piszczy?

Zobacz również:

    • magnez,
    • żelazo,
    • mangan,
    • antyoksydanty łagodzące stany zapalne, chroniące wzrok i naczynia krwionośne.

    Jak czerwony ryż wpływa na organizm?

    Wpływ czerwonego ryżu na organizm jest niezwykle wszechstronny
    Wpływ czerwonego ryżu na organizm jest niezwykle wszechstronny123RF/PICSEL
    • Obniża poziom złego cholesterolu w organizmie.
    • Jest niskokaloryczny i wspiera odchudzanie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika zapewnia na dłużej uczucie sytości, więc łatwiej jest opanować nawyk podjadania między posiłkami, a batoniki czy chipsy przestają wydawać się tak kuszące.
    • Wspiera układ krwionośny, zmniejsza ryzyko zawału serca, a także wystąpienia miażdżycy i choroby wieńcowej.
    • Obniża ryzyko cukrzycy. Ma niższy indeks glikemiczny niż białe odmiany ryżu i stanowi bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych.
    • Za sprawą obecności magnezu zapobiega rozwojowi osteoporozy.
    • Spowalnia procesy starzenia organizmu.
    • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

    Jak ugotować czerwony ryż?

    Jak gotować ryż, by był delikatny i sypki?Interia KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?