Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomoże na cholesterol i wahania cukru

Dlaczego warto jeść czerwony ryż?
Dlaczego warto jeść czerwony ryż?123RF/PICSEL

Czerwony ryż: Co to takiego?

Wartość odżywcza czerwonego ryżu: Co w ziarnach piszczy?

  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan,
  • antyoksydanty łagodzące stany zapalne, chroniące wzrok i naczynia krwionośne.

Jak czerwony ryż wpływa na organizm?

Wpływ czerwonego ryżu na organizm jest niezwykle wszechstronny
Wpływ czerwonego ryżu na organizm jest niezwykle wszechstronny123RF/PICSEL
  • Obniża poziom złego cholesterolu w organizmie.
  • Jest niskokaloryczny i wspiera odchudzanie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika zapewnia na dłużej uczucie sytości, więc łatwiej jest opanować nawyk podjadania między posiłkami, a batoniki czy chipsy przestają wydawać się tak kuszące.
  • Wspiera układ krwionośny, zmniejsza ryzyko zawału serca, a także wystąpienia miażdżycy i choroby wieńcowej.
  • Obniża ryzyko cukrzycy. Ma niższy indeks glikemiczny niż białe odmiany ryżu i stanowi bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych.
  • Za sprawą obecności magnezu zapobiega rozwojowi osteoporozy.
  • Spowalnia procesy starzenia organizmu.
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Jak ugotować czerwony ryż?

Jak gotować ryż, by był delikatny i sypki?Interia KulinariaInteria Kulinaria
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?