Jakie właściwości ma młoda kapusta? Jak ją podawać?

Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze, więc wykorzystaj jej potencjał maksymalnie. Posłuży do wyczarowania wyśmienitych posiłków, przywołujących na myśl autentyczną domową kuchnię. Kapuśniak z młodej kapusty czy może kapusta zasmażana? Zanim zdecydujesz się na konkretny przepis, dowiedz się, jakie ma właściwości. Młoda kapusta pod tym kątem też ma wiele do zaoferowania!

Dlaczego warto jeść młodą kapustę? Jej walory cię zadziwią!
Dlaczego warto jeść młodą kapustę? Jej walory cię zadziwią!123RF/PICSEL

Kapusta młoda, czyli jaka?

Wielbiciele sezonowych produktów zajadają się nią już od maja. Zdarza się, że mniej doświadczeni smakosze zastanawiają się nad tym, czym jest młoda kapusta? Czy to odrębna odmiana? W żadnym razie! To dobrze znana biała kapusta, lecz pochodząca z wczesnego zbioru.

Docenia się ją ze względu na liczne walory. Jej liście są bardziej delikatne i kruche, cechuje się też słodszym smakiem. Bez problemu można przyrządzić z niej smaczne potrawy, a obróbka młodej kapusty nie zajmuje wiele czasu.

Jakie właściwości zdrowotne ma młoda kapusta?

Szacuje się, że zawartość witaminy C w młodej kapuście jest czterokrotnie większa niż w kiszonce, która cieszy się opinią skarbnicy kwasu askorbinowego. Z tego względu nie należy pomijać specjału, jeśli zależy nam na budowaniu mocnej odporności i zadbaniu o kondycję skóry. Witamina C sprzyja także uelastycznieniu naczyń krwionośnych.

Młoda kapusta jest niskokaloryczna, więc powinna pojawiać się na stołach osób dbających o linię. Sprzyja procesom trawienia, regulując pracę jelit i eliminując zaparcia. Co więcej, jest w stanie pomagać w pozbyciu się dokuczliwej zgagi.

Stanowi również doskonałe źródło cennych minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje potas, czyli składnik kluczowy dla prawidłowej pracy serca i regulowania ciśnienia tętniczego. Za sprawą młodej kapusty łatwiej będzie uzupełniać niedobory wapnia i fosforu, niezbędnych dla zdrowych kości oraz zębów.

Młoda kapusta: Przeciwwskazania

Choć jest to bardzo zdrowe warzywo, spożywanie młodej kapusty w nadmiarze nie jest polecane osobom dotkniętym chorobami tarczycy. Szczególnie uważać muszą pacjenci cierpiący na niedoczynność tego gruczołu. Z czego to wynika? W kapuście obecne są substancje wolotwórcze, które mogą poważnie ograniczać wchłanianie jodu i prowadzić do niedoborów tego cennego pierwiastka.

Duże ilości kapusty nie są polecane także przy nadkwasocie żołądka, zapaleniu trzustki i jelit. Ograniczać ją powinny również osoby z tendencją do alergii pokarmowych, biegunek i nudności.

Kapuściane triki. Każdy powinien je znać!

Kapusta, choć podawana w polskich kuchniach na niezliczoną ilość sposobów, słynie również z tego, że bywa ciężkostrawna. Zwłaszcza jeśli połączymy ją z innymi obciążającymi układ pokarmowy składnikami, np. tłustymi mięsiwami. By uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych, do kapusty warto dodawać:

  • majeranek,
  • koper włoski,
  • kminek.

Młodą kapustę spożywać można na surowo, ale najczęściej jadana jest na ciepło. Niektórzy smakosze narzekają jednak na niezbyt przyjemny zapach, jaki wydobywa się wtedy z garnka. Wszystko przez zawarte w warzywie związki siarki. Okazuje się, że poradzenie sobie z tym problemem jest dziecinnie proste!

  • Wystarczy, że do garnka z gotującą się kapustą wrzucisz skórkę chleba, najlepiej razowego. Pieczywo wchłonie przykry aromat.
  • Innym patentem jest dodanie orzecha włoskiego w całości. Pamiętaj jedynie, by wyciągnąć go przed wyłożeniem dania na talerze.

Co można zrobić z młodej kapusty?

Warzywo daje niemalże nieograniczone pole do popisu! Jednym z jego najpopularniejszych wcieleń jest młoda kapusta zasmażana, której smak doskonale wzbogaca koperek. Jeśli nie zależy ci na tym, by było to danie jarskie, możesz urozmaicić ją wędzonym boczkiem albo kiełbasą. W takiej formie może pełnić rolę samodzielnego posiłku albo dodatku do dania głównego.

Kapuśniak z młodej kapusty albo bigos też smakują wyśmienicie i stanowią idealne uzupełnienie wiosennego oraz letniego jadłospisu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by jej liście wykorzystać do zrobienia kultowych gołąbków. Dodawaj ją do zup, np. inspirowanej włoskimi recepturami minestrone. Chcąc wrócić do lokalnych smakołyków, przygotuj łazanki z młodą kapustą.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas