Jeden błąd i cała półka grzybów w słoikach do kosza. To może przydarzyć się każdemu

Oto najczęściej popełniane błędy przy marynowaniu grzybów
Oto najczęściej popełniane błędy przy marynowaniu grzybów123RF/PICSEL

Dokładniej oglądajmy grzyby przed marynowaniem. Wybierajmy tylko zdrowe okazy

Oczyszczanie grzybów z zabrudzeń, ściółki leśnej i piasku należy wykonać starannie i bardzo dokładnie
Oczyszczanie grzybów z zabrudzeń, ściółki leśnej i piasku należy wykonać starannie i bardzo dokładnie123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Przed marynowaniem grzyby trzeba obgotować. Jak to zrobić?

Marynowane grzyby to dla wielu prawdziwy przysmak
Marynowane grzyby to dla wielu prawdziwy przysmak123RF/PICSEL

Niedoprawiona marynata. Nie zapomnijmy o przyprawach

  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • czarny pieprz,
  • gorczyca.
„Ewa gotuje”: Grzyby w cieście naleśnikowymPolsat

Jakie grzyby nadają się do marynowania?

  • borowiki,
  • podgrzybki,
  • opieńki,
  • maślaki,
  • rydze,
  • koźlarze,
  • kurki,
  • gąski,
  • pieczarki.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?