Jest chude i lekkostrawne. Skarbnica żelaza, magnezu i białka. Polecane szczególnie seniorom

Cielęcina z pieczarkami
Cielęcina z pieczarkami123RF/PICSEL

Z czego jest mięso cielęce?

Dlaczego warto włączyć mięso cielęce do swojej diety? 

Dla kogo szczególnie dobra jest cielęcina? 

Co można zrobić z cielęciny?

Cielęcina w kuchni może stanowić wyzwanie. Kluczem jest prostota
Cielęcina w kuchni może stanowić wyzwanie. Kluczem jest prostota123RF/PICSEL
  • 500 g cielęciny,
  • 70 g masła,
  • 1 łyżkę oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. 
  2. Nacieramy dokładnie solą i pieprzem i pozostawiamy na pięć minut. 
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy mięso. 
  4. Na dużym ogniu obsmażamy je ze wszystkich stron. 
  5. Zmniejszamy ogień, dodajemy masło. 
  6. Przykrywamy całość i dusimy je przez ok. 60 minut
  7. Co 10 minut polewamy je sosem, który wydzielił się na patelni w procesie smażenia
  8. Ściągamy jeden kawałek z patelni i sprawdzamy, czy mięso jest gotowe w środku. 
  9. Jeśli nie jest surowe, ale miękkie i kruche, możemy je wyłożyć na półmisek i podawać.
  • 1 kg mięsa cielęcego,
  • 10 ząbków czosnków,
  • 50 ml oleju,
  • suszony majeranek,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. W niewielkiej miseczce mieszamy ze sobą olej, majeranek, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  2. Mięso myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. 
  3. Dokładnie nacieramy je olejem z przyprawami i pozostawiamy na noc do zamarynowania.
  4. Następnego dnia przekładamy mięso do rękawa kuchennego
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i wkładamy mięso.
  6.  Pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie powinno być miękkie, kruche i soczyste. 
  7. Wykładamy je na deskę i kroimy na plastry. 

Ile kosztuje kilogram cielęciny?

Jesienny bukiet z kwiatów i liści. Zrobisz go w 10 minutPolsatPolsat