Klasyczne krokiety odejdą w zapomnienie. Przepis sprzed 100 lat robi furorę

Jak się robi krokiety z ziemniaków? Przepis sprzed 100 lat pokocha każda kucharka
Jak się robi krokiety z ziemniaków? Przepis sprzed 100 lat pokocha każda kucharka123RF/PICSEL

Polacy uwielbiają soczyste krokiety. Zajadamy się nimi od lat

Przepis na krokiety. To pyszna alternatywa dla zwykłych naleśników

Przepis na krokiety. To pyszna alternatywa dla zwykłych naleśników
Przepis na krokiety. To pyszna alternatywa dla zwykłych naleśników123RF/PICSEL

Jak się robi krokiety z ziemniaków? Palce lizać!

  • 5-6 ziemniaków,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • niewielką ilość mleka i 2 łyżki masła,
  • mąkę i bułkę tartą do obtoczenia krokietów,
  • sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku,
  • natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • opcjonalnie: czosnek, cebula.
  1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Dodajemy niewielką ilość mleka oraz masło. Ubijamy do momentu powstania gładkiego puree. Odkładamy do wystygnięcia.
  2. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy żółtka, dodajemy przyprawy oraz posiekane zioła. Opcjonalnie możemy dodać do nich również przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulkę. Dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Z masy ziemniaczanej formujemy wałeczki, które obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Smażymy na rumiano. Podajemy z dodatkiem sosu lub jako uzupełnienie obiadu. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Gulasz z dorszemPolsatPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?