Klasyczne krokiety odejdą w zapomnienie. Przepis sprzed 100 lat robi furorę

Aleksandra Tokarz

Opracowanie Aleksandra Tokarz

Polacy uwielbiają krokiety. W naleśnikach umieszczamy przeróżne kombinacje farszów, ciesząc się kolejno mięsnym lub grzybowym smakiem dania. Czas jednak zapomnieć o klasycznej wersji tej potrawy. Furorę robi bowiem przepis sprzed 100 lat, który sprawi, że naleśniki z farszem raz na zawsze odejdą w zapomnienie.

Jak się robi krokiety z ziemniaków? Przepis sprzed 100 lat pokocha każda kucharka
Jak się robi krokiety z ziemniaków? Przepis sprzed 100 lat pokocha każda kucharka123RF/PICSEL

Polacy uwielbiają soczyste krokiety. Zajadamy się nimi od lat

Krokiety, czyli mięso lub warzywa zawinięte w ciasto naleśnikowe i smażone na głębokim tłuszczu, znane były już w starożytnym Rzymie. Sama nazwa dania, wywodząca się od francuskiego słowa "croquer", odnosi się do dźwięku chrupania, jaki ma powstawać podczas delektowania się naleśnikami.

Najstarszy przepis na krokiety, zapisany przez kucharza Ludwika XIV, pochodzi z końca XVII wieku. Wówczas naleśniki wypełniane były farszem z trufli, mięsa oraz szpiku kostnego. Na przestrzeni lat przepis mocno ewoluował, a dziś w Polsce krokiety napełniamy najchętniej mięsnym lub grzybowym farszem. Czasami warto jednak odstawić oklepane przepisy w kąt. Oto bowiem nadchodzi rewolucja.

Przepis na krokiety. To pyszna alternatywa dla zwykłych naleśników

Krokiety z ziemniaków - brzmi niewiarygodnie? A jednak! Przepis z 1913 roku robi od niedawna prawdziwą furorę wśród kucharek. Krokiety przygotowane na bazie ziemniaków nie są bowiem zbyt pracochłonne, nie wymagając jednocześnie dużych nakładów finansowych, a są przy tym pysznym urozmaiceniem obiadu i ciekawą alternatywą dla dań, które czasami wydają się być już zbyt mocno oklepane.

Przepis na krokiety. To pyszna alternatywa dla zwykłych naleśników
Przepis na krokiety. To pyszna alternatywa dla zwykłych naleśników123RF/PICSEL

Krokiety z ziemniaków zachwycają kremowym, puszystym środkiem, który wyśmienicie kontrastuje z chrupiącą skórką. Można podawać je zarówno jako dodatek do mięs, jak również samodzielne danie, na przykład z dodatkiem sosu. Jak je wykonać? To nic trudnego!

Jak się robi krokiety z ziemniaków? Palce lizać!

Smaczną alternatywę dla klasycznych krokietów przygotujemy z zaledwie kilku składników. Potrzebować będziemy:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • niewielką ilość mleka i 2 łyżki masła,
  • mąkę i bułkę tartą do obtoczenia krokietów,
  • sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku,
  • natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • opcjonalnie: czosnek, cebula.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Dodajemy niewielką ilość mleka oraz masło. Ubijamy do momentu powstania gładkiego puree. Odkładamy do wystygnięcia.
  2. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy żółtka, dodajemy przyprawy oraz posiekane zioła. Opcjonalnie możemy dodać do nich również przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulkę. Dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Z masy ziemniaczanej formujemy wałeczki, które obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Smażymy na rumiano. Podajemy z dodatkiem sosu lub jako uzupełnienie obiadu. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Gulasz z dorszemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas