Kiszone pomidory to hit, a zupa na nich - niebo w gębie. Przepis Ewy Wachowicz
Jeśli jeszcze nie próbowaliście kiszonych pomidorów, to najwyższy czas! Pomidory kiszone mogą być doskonałą bazą do zupy pomidorowej. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis!
Kiszone pomidory z przepisu Ewy Wachowicz123RF/PICSEL
Jak ukisić pomidory? To wcale nie takie trudne. Przepisem na zalewę podzieliła się Ewa Wachowicz.
Jak zrobić kiszone pomidory?
Składniki:
- 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich)
- 4 ząbki czosnku
- kawałek chrzanu
- 1 łyżeczka gorczycy
- koper
- SOLANKA: 30 g soli na 1 l wody
Kiszone pomidory123RF/PICSEL
Opis przygotowania:
- Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą.
- Zalać wystudzoną solanką.
- Przykryć, ale nie zakręcać.
- Odstawić na 5-7 dni.
- Po tym czasie szczelnie zamknąć.
- Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach.
- Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika.
Zupa pomidorowa na kiszonych pomidorach
Zupa pomidorowa Ewy Wachowiczmateriał partnera
Składniki:
- litrowy słoik kiszonych pomidorów
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- biała część pora
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- DO PODANIA: ryż lub makaron, śmietana, natka pietruszki
Opis przygotowania:
- Marchewki i pietruszki obrać, białą część pora umyć.
- Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.
- Dodać ziele angielskie i liście laurowe.
- Zalać wodą, posolić, przykryć i ugotować (na wolnym ogniu ok. ½ godziny).
- W oddzielnym garnku przygotować ryż "na gęsto".
- Do wywaru jarzynowego dorzucić kiszone pomidory.
- Przyprawić startym imbirem, majerankiem i słodką papryką.
- Gotować do miękkości.
- Zupę przetrzeć przez sito (skórki zostaną na siatce).
- Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
- Podawać z ryżem lub makaronem.
- Na talerzu udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki.
„Ewa gotuje”: Cytryny kiszone po marokańskuPolsat