Kiszone pomidory to hit, a zupa na nich - niebo w gębie. Przepis Ewy Wachowicz
Jeśli jeszcze nie próbowaliście kiszonych pomidorów, to najwyższy czas! Pomidory kiszone mogą być doskonałą bazą do zupy pomidorowej. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis!
Jak ukisić pomidory? To wcale nie takie trudne. Przepisem na zalewę podzieliła się Ewa Wachowicz.
Jak zrobić kiszone pomidory?
Składniki:
- 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich)
- 4 ząbki czosnku
- kawałek chrzanu
- 1 łyżeczka gorczycy
- koper
- SOLANKA: 30 g soli na 1 l wody
Opis przygotowania:
- Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą.
- Zalać wystudzoną solanką.
- Przykryć, ale nie zakręcać.
- Odstawić na 5-7 dni.
- Po tym czasie szczelnie zamknąć.
- Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach.
- Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika.
Zupa pomidorowa na kiszonych pomidorach
Składniki:
- litrowy słoik kiszonych pomidorów
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- biała część pora
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- DO PODANIA: ryż lub makaron, śmietana, natka pietruszki
Opis przygotowania:
- Marchewki i pietruszki obrać, białą część pora umyć.
- Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.
- Dodać ziele angielskie i liście laurowe.
- Zalać wodą, posolić, przykryć i ugotować (na wolnym ogniu ok. ½ godziny).
- W oddzielnym garnku przygotować ryż "na gęsto".
- Do wywaru jarzynowego dorzucić kiszone pomidory.
- Przyprawić startym imbirem, majerankiem i słodką papryką.
- Gotować do miękkości.
- Zupę przetrzeć przez sito (skórki zostaną na siatce).
- Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
- Podawać z ryżem lub makaronem.
- Na talerzu udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki.