Kiszone pomidory to hit, a zupa na nich - niebo w gębie. Przepis Ewy Wachowicz

Jeśli jeszcze nie próbowaliście kiszonych pomidorów, to najwyższy czas! Pomidory kiszone mogą być doskonałą bazą do zupy pomidorowej. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis!

Kiszone pomidory z przepisu Ewy Wachowicz
Kiszone pomidory z przepisu Ewy Wachowicz123RF/PICSEL

Jak ukisić pomidory? To wcale nie takie trudne. Przepisem na zalewę podzieliła się Ewa Wachowicz.

Jak zrobić kiszone pomidory?

Składniki:

  • 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich)
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • koper
  • SOLANKA: 30 g soli na 1 l wody 
Kiszone pomidory
Kiszone pomidory123RF/PICSEL

Opis przygotowania:

  1. Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą. 
  2. Zalać wystudzoną solanką. 
  3. Przykryć, ale nie zakręcać. 
  4. Odstawić na 5-7 dni. 
  5. Po tym czasie szczelnie zamknąć. 
  6. Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach. 
  7. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
  8. Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika.

Zupa pomidorowa na kiszonych pomidorach

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz
Zupa pomidorowa Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • litrowy słoik kiszonych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • DO PODANIA: ryż lub makaron, śmietana, natka pietruszki

Opis przygotowania:

  1. Marchewki i pietruszki obrać, białą część pora umyć. 
  2. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. 
  3. Dodać ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Zalać wodą, posolić, przykryć i ugotować (na wolnym ogniu ok. ½ godziny). 
  5. W oddzielnym garnku przygotować ryż "na gęsto".
  6. Do wywaru jarzynowego dorzucić kiszone pomidory. 
  7. Przyprawić startym imbirem, majerankiem i słodką papryką. 
  8. Gotować do miękkości. 
  9. Zupę przetrzeć przez sito (skórki zostaną na siatce). 
  10. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. 
  11. Podawać z ryżem lub makaronem.
  12. Na talerzu udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki.
„Ewa gotuje”: Cytryny kiszone po marokańskuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas