Klasyczny sos z kurek
Kurki to jedne z najpyszniejszych grzybów, które w sezonie można znaleźć właściwie w całej Polsce. Delikatne, kruche, o charakterystycznym kształcie i kolorze, mają w sobie wyjątkowy aromat, który znakomicie nadaje się jako baza do zup czy sosów - te są doskonałym dodatkiem do mięs czy choćby ziemniaczanych placków! Jak zrobić sos z kurek? Zobaczcie nasz przepis!

Składniki
- 500 g kurek
- 50 ml białego wina
- 80 ml śmietanki kremowej 30%
- 100 g masła
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sos z kurek świetnie pasuje do mięsa czy makaronu. Postępuj zgodnie z naszą instrukcją:
Wypróbuj również sprawdzony przepis na medaliony w sosie grzybowym.Na obiad polecamy też roladę drobiową z kurkami.A co powiesz na wegetariańskie łazanki z kurkami?