Najzdrowsze śniadania z licznych zakątków świata. Apetyczne pomysły na wyjście z rutyny

Szukasz alternatywy dla jajecznicy? Zainspiruj się przepisami z całego świata
Szukasz alternatywy dla jajecznicy? Zainspiruj się przepisami z całego świata123RF/PICSEL

Adasi, perski przysmak na śniadanie

Zobacz również:

    • 2-3 szklanki soczewicy
    • 2 średnie cebule
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 średnie ziemniaki
    • 4 szklanki wody
    • do smaku: sól, pieprz, tymianek, kurkuma, arcydzięgiel
    1. Soczewicę wsypujemy do dużej miski, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na ok. 15-30 minut. Po tym czasie wylewamy wodę, ponownie opłukujemy i odkładamy na bok.
    2. Cebulę obieramy i kroimy na duże plasterki. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do garnka z odrobiną oleju i podsmażamy do uzyskania złocistego koloru.
    3. Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz kurkumą. Podgrzewamy do momentu, w którym zacznie dominować ciemnoczerwony kolor.
    4. Na tym etapie dorzucamy wypłukaną i odsączoną soczewicę i dolewamy cztery szklanki wody. Kiedy składniki się gotują, przechodzimy do obrania ziemniaków.
    5. Pozbawione skórki ziemniaki kroimy w drobną kostkę, opłukujemy z nadmiaru skrobi i dodajemy do garnka razem z tymiankiem.
    6. Całość podgrzewamy do momentu zagotowania, a następnie zabezpieczamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy przez 45 minut.
    7. Gotowe adasi wykładamy na płaskim talerzu, a wierzch możemy udekorować porcją podsmażonej cebuli oraz arcydzięglem.
    8. Danie doskonale komponuje się z kilkoma kroplami świeżo wyciśniętego soku z cytryny i świeżym pieczywem. Smacznego!

    Kolumbijskie placki arepas z serem

    Śniadaniowe placki arepas możemy wypełnić ulubionym nadzieniem
    Śniadaniowe placki arepas możemy wypełnić ulubionym nadzieniem123RF/PICSEL
    • 150 ml wody
    • 150 ml mleka
    • 300 g mąki kukurydzianej
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżka cukru brązowego
    • 50 g serka philadelphia
    • 100 g tartej mozzarelli
    • szczypta soli
    • olej roślinny
    • do podania: sos jogurtowy, salsa, sałatka
    1. Do miski wlewamy wodę oraz mleko, a następnie dosypujemy mąkę kukurydzianą, sól i cukier. Składniki dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 15 minut.
    2. W rondelku rozpuszczamy masło, a po ostudzeniu dodajemy je do ciasta razem z serkiem typu philadelphia.
    3. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach, napełniamy tartą mozzarellą i zaklejamy, formując płaskie placki.
    4. Arepas smażymy na gorącym tłuszczu przez około 4-5 minut z każdej strony. Idealnie zarumienione placki odsączamy na ręczniku papierowym.
    5. Gotowe placki arepas doskonale smakują z sosem jogurtowym, ostrą salsą lub lekką sałatką. Smacznego!

    Malowany kogut z Kostaryki

    • 2 torebki ryżu długoziarnistego
    • 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 duża cebula
    • 1 papryczka chili
    • 2 pomidory malinowe
    • kumin
    • garść świeżej kolendry
    • masło i olej do smażenia
    • salsa lizano lub sos worcester
    1. Ryż wkładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy zgodnie z instrukcją podaną przez producenta na opakowaniu, a następnie studzimy.
    2. Cebulę oraz czosnek obieramy z łupinek i drobno siekamy razem z papryczką chili. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju z masłem i podsmażamy przygotowane składniki.
    3. W kolejnym kroku dodajemy ugotowany ryż, fasolę z puszki, ½ porcji zalewy i drobno posiekane pomidory.
    4. Po dokładnym wymieszaniu składników przykrywamy je pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, kuminem oraz kolendrą.
    5. Gotowe gallo pinto podajemy z odrobiną salsy lizano lub sosu worcester oraz świeżą kolendrą i dymką. Do dania doskonale pasuje także jajko sadzone oraz chleb tostowy. Smacznego!

    Egipska pasta z bobu

    W egipskiej paście śniadaniowej główną rolę gra smakowity bób
    W egipskiej paście śniadaniowej główną rolę gra smakowity bób123RF/PICSEL
    • 1,5 szklanki wody
    • 500 g bobu
    • 1 czerwona cebula
    • 2 pomidory
    • ½ papryczki chili
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka kuminu
    • garść kolendry
    • oliwa z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • do podania: pokrojony w kostkę pomidor, posiekana czerwona cebula, listki kolendry, świeże pieczywo
    1. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w dość cienkie półksiężyce. Umytego i osuszonego pomidora tniemy w kostkę, a czosnek, chili i kolendrę drobno siekamy.
    2. Na dno dużego garnka wlewamy kilka łyżek oliwy, porządnie rozgrzewamy i wrzucamy cebulę. Podsmażamy przez 2-3 minuty i dodajemy chili z czosnkiem i łyżeczką kuminu.
    3. Po kolejnych dwóch minutach smażenia dodajemy pomidory, kolendrę oraz sól. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 4-5 minut.
    4. Następny etap polega na dorzuceniu do garnka bobu oraz dolaniu wody. Garnek zabezpieczamy pokrywką i pozostawiamy na 10-12 minut. W tym czasie bób zmięknie.
    5. Po upływie wyznaczonego czasu wciskamy sok z cytryny i zabieramy się za tworzenie pasty. Najlepiej zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera ręcznego.
    6. Ful medames doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotową pastę przekładamy do miseczek.
    7. Przed podaniem polewamy ful medames oliwą i dekorujemy pokrojonym w kostkę pomidorem, posiekaną cebulką i kolendrą. Serwujemy z pieczywem. Smacznego!
    Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL