Korzyści zdrowotne ze sfermentowanych warzyw

Pokarmy sfermentowane to takie pokarmy, które przeszły przez proces lakto – fermentacji, w którym następuje przetworzenie się węglowodanów w alkohole i dwutlenek węgla lub kwasy organiczne przy udziale drożdży, bakterii lub ich połączenia w warunkach beztlenowych. Proces ten pomaga w konserwacji pokarmów, a w jego wyniku powstają korzystne dla naszego zdrowia enzymy, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega – 3 oraz niektóre szczepy probiotyków. Proces fermentacji przekształca pokarm w formę łatwo strawną. Istnieje kilka korzyści, jakie możemy uzyskać, spożywając sfermentowane pokarmy. Oto niektóre z nich:

sfermentowane warzywa
sfermentowane warzywa© Photogenica

Regulują produkcję kwasów w żołądku

kiszone warzywa
© Photogenica

Sfermentowane pokarmy łagodzą dyskomfort odczuwany w żołądku spowodowany zbyt dużą lub zbyt małą ilością kwasu żołądkowego. Sfermentowane pokarmy zwiększają kwasowość soków, kiedy żołądek nie jest w stanie produkować wystarczającej ilości kwasu chlorowodorowego. Z kolei, kiedy żołądek produkuje go zbyt dużo, chronią jego wyściółkę oraz wyściółkę jelit. Produkcja soków i enzymów trawiennych maleje wraz z wiekiem w organizmie człowieka. Sfermentowane pokarmy takie jak kapusta kiszona, kwaśne mleko czy warzywa pomagają wyrównać ten niedobór. Niewielkie porcje sfermentowanych pokarmów powinny codziennie gościć na naszych stołach, nawet dwa razy dziennie.

Konserwują pokarmy

kiszone ogórki
© Photogenica

Proces lakto – fermentacji pomaga zakonserwować pokarmy na dłuższy czas. Na przykład domowej roboty salsa może stać w lodówce jedynie kilka dni. Z kolei sfermentowana salsa domowej roboty będzie dobra nawet przez kilka miesięcy. Fermentacja pozwala również na zachowanie składników odżywczych w pokarmach, które inne procesy mogą zniszczyć.

Wspomaga absorpcję składników odżywczych

Zachowywanie równowagi w poziomie bakterii jelitowych i enzymów trawiennych pomaga w absorpcji składników mineralnych i odżywczych z pokarmów. Regularne spożywanie sfermentowanych pokarmów pozwoli na wykorzystanie większej ilości składników odżywczych z produktów z naszego menu. Wówczas nie potrzebujemy suplementów zawierających witaminy czy minerały.

Wpływają korzystnie na proces trawienia

kiszone warzywa
© Photogenica

Sfermentowane pokarmy mają formę lekko strawną. Niektóre osoby nie mogą pić mleka, ale mogą jeść jogurty, ponieważ składnik, który nie jest tolerowany przez ich organizm, laktoza, został już przetworzony w procesie fermentacji.

Sfermentowane pokarmy są bogate w enzymy

Sfermentowane pokarmy zawierają enzymy, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego trawienia, absorpcji i wykorzystania składników odżywczych. Spożywanie ich, szczególnie w starszym wieku, jest ważne, gdyż dostawa enzymów pozwala na wyrównanie niedoborów.

Wykazują korzystne działanie u cukrzyków

kiszona kapusta
© Photogenica

Sfermentowane pokarmy wspierają działanie trzustki, co jest szczególnie ważne w przypadku diabetyków. Węglowodany podczas procesu lakto – fermentacji są rozkładane, dzięki czemu nie obciążają dodatkowo trzustki tak, jak robią to zwykłe węglowodany.

Są odżywcze

Sfermentowane pokarmy zawierają aminokwasy, witaminy i minerały. Proces fermentacji zwiększa ilość witamin w nich zawartych, co działa korzystnie na nasze zdrowie. Ze sfermentowanego mleka możemy pozyskać witaminy z grupy E, natomiast ze sfermentowanych warzyw – witaminę C.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas