Reklama

Kulinarny hit czasów PRL-u. Ten babciny przepis wykonasz za grosze

Marchewka z groszkiem to znany od dawien dawna dodatek do obiadu, mający wielu miłośników. Składniki są tanie, przygotowanie proste, a smak niepowtarzalny. Jak przygotować marchewkę z groszkiem w tradycyjny sposób, a jak przyrządzić w wersji odchudzonej? Zapewniamy, że w obu wariantach smakuje naprawdę świetnie.

Marchewka z groszkiem popularność zdobyła za czasów PRL-u, kiedy to była kulinarnym hitem - przepis na tę potrawę można była znaleźć w większości kulinarnych książek. Chociaż bazowymi produktami do przygotowania tego dodatku obiadowego są marchewka oraz groszek zielony, w głównej mierze to właśnie pozostałe składniki wpływają na jego finalny smak i sprawiają, że jest tak uwielbiany przez Polaków. Konieczne są przyprawy, a także zasmażka, która nadaje kremową konsystencją.

Zobacz też: Dania rodem z PRL-u. O jakich warto przypomnieć?

Reklama

Marchewka z groszkiem - z czym jeść?

Marchewka z groszkiem pasuje do wielu potraw - idealnie sprawdzi się w towarzystwie różnego rodzaju pieczonych, smażonych lub duszonych mięs, jajek sadzonych serwowanych z ziemniakami, ryżu, klusek śląskich, kopytek czy kasz. Będzie również idealna do wiosenno-letnich obiadów - wówczas zachęcamy, aby korzystać ze świeżego, zielonego groszku.

Jak przygotować tradycyjną marchewkę z groszkiem na ciepło?

Aby przygotować marchewkę z groszkiem na ciepło, wystarczy zakupić mrożone warzywa, które dostaniesz w każdym sklepie za niewielkie pieniądze. Upewnij się jednak wcześniej, że nie zawierają one dodatkowych przypraw i polepszaczy smaku. Jak przygotować tradycyjną marchewkę z groszkiem?

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 500 g marchewki
  • 200 g groszku mrożonego lub konserwowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 100 ml wody lub bulionu
  • Pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru.
  1. W przypadku świeżych warzyw, marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie umieścić w garnku i zalać wodą.
  2. Doprawić solą i cukrem, gotować przez ok. 15 minut do miękkości.
  3. Marchewkę odcedzić, dodać do niej ugotowany lub konserwowy groszek.

Zasmażka:

Mąkę wsypać na rozgrzane na patelni masło, mieszać przed około minutę. Zasmażkę dodać do marchewki z groszkiem i połączyć wszystkie składniki.

Marchewka z groszkiem w wersji odchudzonej

Mamy też dobrą informację dla tych, którzy dbają o smukłą sylwetkę lub są w trakcie diet odchudzających, a także osób niejedzących produktów odzwierzęcych. Jest  możliwość wykonania marchewki z groszkiem w wersji fit. Oto co będzie potrzebne do jej przygotowania.

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 500 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 250 ml wody lub domowego wywaru warzywnego
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  1. Marchewkę i groszkiem wrzucić do garnka, wlać 100 ml bulionu lub wody, całość gotować na małej mocy palnika pod przykryciem, przez około 15 minut.
  2. Nerkowce, płatki drożdżowe, mąkę oraz pozostałą część wywaru warzywnego lub wody zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Powstały płyn wlać do garnka z warzywami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość gotować bez przykrycia jeszcze przez kilka minut, do momentu gdy sos  zgęstnieje.
INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy